Kako su Vučić i Janša došli do podataka s bankarskih računa svojih protivnika

Foto: Facebook

PORTAL N1 Slovenija objavio je priču o, kako pišu, jednoj od najvećih zloupotreba jedne državne institucije u slovenskoj povijesti i to Ureda za sprečavanje pranja novca. Zloupotreba se povezuje s izborima u Sloveniji i s izborima u Srbiji, a pretpostavlja se da je riječ o dogovoru predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše da će prije izbora koristiti službe za sprječavanje pranja novca u obje države kako bi dobili i razmijenili potencijalno vruće informacije o svojim protivnicima.

Janša se, prema njihovim informacijama, zanimao za balkanske transakcije Gen-I, čiji je direktor bio kasniji pobjednik izbora Robert Golob, dok su Vučića zanimali mogući slovenski bankarski računi i transakcije lidera srpske opozicije Dragana Đilasa, a najviše biznismena Dragana Šolaka, koji je Vučićev državni neprijatelj broj jedan već godinama. On je suvlasnik United grupe koja posjeduje Telemach, Sportklub i N1, a N1 Beograd jedan je od rijetkih medija u Srbiji koji nije pod Vučićevom kontrolom. Vučić je na sve načine pokušavao onemogućiti Šolaka.

Šolak, piše N1, interesira i Janšu. Kada je njegova United Media 2021. godine ponudila 5 milijuna eura za portal Siol u Sloveniji, iako ga je državni Telekom Slovenije prodavao za skoro dva milijuna, nije bilo ništa od posla, unatoč tome što je ova ponuda bila daleko najviša na javnom natječaju. Prema pouzdanim informacijama N1 iz vremena prethodne Janšine vlade, prodaju Siola Šolaku spriječio je osobno Janez Janša.

Kako je direktor Ureda za sprečavanje pranja novca pokrenuo jednu od najopsežnijih istraga u povijesti

N1 Slovenija sve je istraživao tri mjeseca.

Damjan Žugelj, direktor Ureda za sprečavanje pranja novca u vrijeme treće Janšine vlade, temeljem navodne anonimne prijave u 19 dana, u periodu od 25. studenoga do 13. prosinca 2021. godine, poslao je 238 zahtjeva slovenskim bankama za uvid u 195 transakcijskih računa 107 osoba i kompanija u Sloveniji.

Prema statističkim podacima Zavoda, ova institucija u svojim istragama šalje u prosjeku dva do tri zahtjeva za uvid u bankarski račun. U većini slučajeva šalje samo jedan.

Prikupljanje podataka s bankarskih računa u Uredu za sprečavanje pranja novca pod Žugeljevim rukovodstvom bilo je enormnog obima. Pročešljali su sve bankarske račune koje Šolak ima u Sloveniji, pregledali su bankarske račune nekih članova Šolakove uže i šire obitelji, kao i račune svih njegovih firmi u Sloveniji, kao i osobne račune svih odgovornih fizičkih osoba u ovim kompanijama.

Foto: N1

Među fizičkim osobama čiji je osobni račun Žugeljev ured pročešljao, prema evidenciji koju N1 Slovenija ima, je i onaj Katje Šeruge, direktorice slovenske kompanije Adria News Production, koja je također provjerena i u vlasništvu je Šolakove United grupe.

Šeruga je također urednica N1 Slovenije i novinarka s više od 25 godina iskustva. Ona je i autorica novinarskog istraživanja N1.

Žugelj je za N1 rekao da je ova anonimna prijava koju je dobio bila prilično opsežna, detaljna i da se može karakterizirati kao zviždačku. Naposljetku, njegov je ured i podigao optužnicu protiv više od 10 osoba, no tužiteljstvo je sve optužbe odbacilo jer nisu mogli potvrditi sumnje u kaznena djela.

Istraživao račune koje su plaćali pretplatnici

Žugelj i dalje tvrdi da je radio profesionalno. Iako je, kako piše N1, istraživao i procesuirao iznos od 80 milijuna eura koji se u 15 godina uplatio Telemachu, a kako je utvrđeno radilo se o zbroju računa koje su Telemachovi pretplatnici plaćali na šalterima Telemachovih poslovnica širom Slovenije u periodu od 2007. do 2021. godine. To je bilo vidljivo već iz početnih bankovnih podataka, ali Žugelju to nije bilo dovoljno.

Prema informacijama N1, sada se istražuje je li Žugelj prekršio zakon i zloupotrijebio položaj.

Pročitajte više