Vučić: Ja neću u Hrvatsku na more, hoću u Jasenovac. Zašto mi ne date?

Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je, ocijenivši da se protiv njega "provodi hajka" u Hrvatskoj, upitao kome on smeta i zašto mu, ni nakon tri zahtjeva, hrvatske vlasti ne dopuštaju da posjeti Jasenovac i oda počast žrtvama.

"Kome smetam, jesam li rekao neku ružnu riječ o bilo kome? Svi svojim putem, ali nemojte mene tjerati, ja neću na more - hoću u Jasenovac, a vi mi ne date. Zašto?" rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara poslije susreta sa sudionicima kampa "Srbija te zove 2022" i mladim sportašima iz dijaspore.

Vučić je ocijenio da je u Jasenovcu počinjen "magnum crimen" te da je sav njegov grijeh u tome što je htio položiti jedan cvijet u spomen žrtvama.

On je rekao kako ga se u Hrvatskoj okrivljuje da je "otvorio Oluju", aludirajući na pokretanje optužnice srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice hrvatskih pilota zbog napada na izbjegličku kolonu na Petrovačkoj cesti 1995.

"Nisam ja, već je Tužiteljstvo za ratne zločine željelo da se pronađu ubojice djece i starih na Petrovačkoj cesti. Četvero djece je tamo ubijeno. Mnogo godina traje istraga. Hoćete da ubojice djece prođu nekažnjeno? Hoćete li to i to nazivate provokacijom? Pa kako vas nije sramota?" rekao je Vučić, ali nije bilo jasno kome su konkretno upućena pitanja.

O susretu s Kurtijem

Vučić je novinarima, u povodu poziva Bruxellesa na izravni dijalog s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem o normaliziranju odnosa Beograda i Prištine, rekao kako od tog susreta ne očekuje ništa niti se nada "ikakvom rezultatu".

On je istaknuo da vjeruje u "racionalno ponašanje Prištine" te da se nada da će ih "njihovi ilegalni roditelji natjerati na to", aludirajući na SAD i vodeće zapadne zemlje koje podupiru nezavisnost Kosova.

"Moja poruka Kvinti prije svega - idemo (u Bruxelles) u dobroj vjeri, želimo razgovarati o svemu. Vi na silu možete sve, ali - samo na silu. Da nas natjerate da se odreknemo svojih prava, da sami sudjelujemo u uništavanju svoje zemlje i potpisanih sporazuma - nemojte ni pokušavati ni sanjati", rekao je Vučić.

Vučić je danas upozorio i da se vlasti u Prištini spremaju napasti sjever Kosova, većinski naseljen Srbima, te da se "pod plaštom borbe protiv kriminala" pripremaju uhićenja i likvidacije Srba.

Srpski predsjednik nije naveo konkretnije podatke i dokaze kojima bi argumentirao svoje tvrdnje.

Komentirajući Kurtijevu izjavu da "Beograd vodi agresivnu politiku", uz optužbe da "Beograd može izazvati sukob", Vučić je rekao da su te tvrdnje "smiješne" i ustvrdio da zapravo Priština želi prikriti svoje namjere.

Pročitajte više

 

Pročitajte više