Vučić naredio puštanje i pomilovanje uhićenih prosvjednika, ali samo nekih

Foto: EPA

DVODNEVNI prosvjedi u Beogradu, započeti u subotu uobičajenim mimohodom "1 od 5 milijuna" i ulaskom u zgradu Radiotelevizije Srbije (RTS), koji su nastavljeni jučer opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom, završeni su navečer ultimatumom vlasti da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon ultimatuma prosvjednika vlasti da se uhićeni prosvjednici puste na slobodu te obraćanja opozicije nakon isteka tog ultimatuma zatražio od nadležnih organa da se aboliraju i oslobode prosvjednici koji su prekršajno kažnjeni zbog upada u RTS i tijekom prosvjeda ispred zgrade Predsjedništva Srbije. 

Vučić je, međutim, rekao da nikad neće abolirati odgovornosti one koji su na prosvjedu nosili motornu pilu i napadali policajce.

Danas u Beogradu nema većih prosvjeda, no mladi prosvjednici, većinom učenici i studenti, okupili su se tijekom popodneva u centru Beograda kako bi zatražili puštanje svojih prijatelja iz zatvora.

Ranije, nešto iza 15 sati predstavnici srpske opozicije i prosvjednika obratili su se javnosti nakon isteka njihovog ultimatuma Vučiću.

Tijek presice

15:50 "Nije prekinut prosvjed, niti se od njega odustalo. Samo je promijenjena dinamika", rekao je Zoran Lutovac iz Demokratske stranke. 

15:42 "Ako ne bude odgovora vlasti na ove opravdane zahtjeve, onda će dalje biti teško kontrolirati ono što se bude događalo", zaprijetio je Đilas.

15:40 "Događanja u subotu nisu bila planirana, nije bilo kordona, dio građana je ušao, ja sam ušao nakon 20 minuta s kordonom policije da se situacija smiri. Na isti način smo postupali i jučer. Nikome od nas nije ideja da se pribjegava bilo kakvom nasilju. Mirno se prosvjeduje, vlat trave nije zgažena. Tražimo slobodu medija. Za sve što se u ovoj zemlji dogodi odgovornost je vlasti, a ne građana. Tražimo da ovo što se događa prestane. Mi smo u zgradi RTS-a normalno razgovarati s načelnikom beogradske policije. Nasilje u zgradi RTS-a je bilo ogromno, ali od žandarmerije.Takva jedinica sutra u normalnoj Srbiji neće moći postojati"; rekao je Dragan Đilas, jedan od lidera opozicijskog Saveza za Srbiju.

15:32 "Hoće li Vučić i njegovi poslušnici hapsiti sve koji su bili ispred RTS-a?", zapitala se Anasonović.Tražimo slobodu za Krstu Tonkovića, Pavla Cvejića, za Uroša Savića koji je pretučen, za Miodraga Simovića, Nikolu Dragosavljevića čija je majka fotografirana ispred kordona i Miodraga Dekića", dodala je pokazujući slike za svakoga od nabrojenih.

15:29 "U subotu su ispred RTS-a legitimirali mnoge mlade ljude i studente. Preko mene su udarali i šutirali momke, između ostalog i one koji su sada privedeni. Ovaj režim naložio je da se uhapsi srednjoškolac, priveden je i student Fakulteta političkih nauka koji je u međuvremenu pušten", govori jedna od organizatorica prosvjeda Jelena Anasonović te nabraja i imena ostalih uhićenih.

15:19 Govore odvjetnici uhićenih prosvjednika. Govore da su predugo zadržavani i da su prekršena njihova prava.

15:15 "Hapse se djeca. On je odgovoran za primjenu sile i sve ovo što se događa. On želi razgovarati s građanima, ali ne sa svima, ne s opozicijom, samo s onima koje on želi. 'Djecu vam nećemo oprostiti', to je slogan intenziviranja protesta koji će uslijediti u sljedećom periodu., govori Zoran Lutovac, predsjednik Demokratske stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju.

Ultimatum Vučiću

Jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZS) Boško Obradović izjavio je nakon prosvjeda, koji je završio ispred sjedišta beogradske policije, da će organizatori obavijestiti građane o ponovnom okupljanju ako njihovi zahtjevi za oslobođenje uhićenih ne budu ispunjeni.

"Ukoliko se to ne dogodi, organizatori prosvjeda objavit će kada ćemo se ponovno okupiti. I tada, kad se ponovno okupimo - iz cijelog Beograda, iz cijele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost", poručio je Obradović, vođa konzervativnog desničarskog Pokreta Dveri.

Vučić: Spreman sam razgovarati o RTS-u, ali ne s opozicijom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman otvoriti temu RTS-a i da pristaje na dijalog s građanima, ali da ne želi razgovarati s pojedinim oporbenim političarima, prenosi FoNet.

On je novinarima poslije otvaranja međunarodne konferencije "20 godina nakon bombardiranja Jugoslavije - lekcije za europsku sigurnost u 21. stoljeću", rekao da Srpska napredna stranka, čiji je predsjednik, nije dovela nijednog novinara niti je postavila ijednog urednika u javnom servisu.

Predsjednik Srbije je izjavio i da je oporba napravila katastrofalnu grešku neredima na prosvjedima, za koje je rekao da su posljedica bijesa, frustracije, nemoći i nedostatka političkog programa.

Vučić je novinarima u hotelu Metropol rekao da je na vlast došao legitimno, da mu je volja naroda dala legitimitet. "Na vlast se dolazi izborima, demokratskim putem, a ne time što ćete unositi pile i upadati nekome u prostorije", rekao je on.

Vučić tvrdi da je na prosvjedu bilo 687 ljudi

Prema njegovim riječima, na prosvjedu je bilo 687 ljudi, što nije beznačajan broj, a dodao je da je to za poštovanje i da s njima treba razgovarati.

"Hvala im (oporbi) na tome što vole vikati, služiti se nasiljem, vidim da narod to ne podržava", kazao je Vučić. Dodao je da ne bježi od oporbe jer je njemu, kako je kazao, savjest čista jer za razliku od njih nije ukrao ništa i nije fašist.

"Mi smatramo kako je važno da se dijalog odigrava u parlamentu, za tu vrstu razgovora smo uvijek spremni", kazao je Vučić.

Dodao je da nemiri na prosvjedima u subotu, 16. ožujka, nisu pitanje za strane službe, već za domaće.

Pročitajte više