Vučić o sporazumu s Kosovom: Nisam rekao "prihvaćamo", nego "prihvaćamo koncept"

Foto: Pixsell/Milos Tesic/ATAImages

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić ponovio je danas da u pogledu europskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom neće implementirati "ništa što podrazumijeva prijem Kosova u Ujedinjene narode ili bilo kakvo de iure ili de facto priznanje".

Vučić je na konferenciji za medije poslije jučerašnjeg sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, održanog u Ohridu pod pokroviteljstvom EU, rekao da je Srbija prihvatila "koncept plana", a on kao šef države pažljivo odmjerava svaku izgovorenu riječ.

"Odbijao sam davati izjave poput 'prihvaćamo'"

"Zato sam odbijao davati izjave poput 'prihvaćamo', već (sam rekao) 'prihvaćamo koncept' i 'radit ćemo na implementaciji' ili 'spremni smo da radimo'", naveo je Vučić. Pritom se pozvao na članak 3. Bečke konvencije po kojem i suglasnost predsjednika države ima razinu obveze.

Vučić je naglasio da sporazum o normalizaciji s Kosovom nije potpisao ni 27. veljače u Bruxellesu niti jučer u Ohridu. Srbija je međunarodno priznata država, rekao je Vučić i zato ne želi praviti "međunarodno pravne sporazume s Kosovom koje nije međunarodno pravno priznato".

Mnogo muka u vezi Zajednice srpskih općina 

Vučić je pročitao tekst aneksa sporazuma usuglašenog u subotu u Ohridu i rekao da je "zadovoljan dostignutim u dijalogu", ponajprije konstatacijom da se trebaju provesti prethodni sporazumi, a što za Prištinu znači dodatno prihvaćanje obveze da formira Zajednicu srpskih općina (ZSO) na čemu inzistira Beograd.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izvijestit će u ponedjeljak šefove diplomacija zemalja članica Unije o rezultatima razgovora Vučić-Kurti na Ohridu.

Borrell je nakon sastanka izjavio da su se Kosovo i Srbija suglasili o provedbi sporazuma EU o normalizaciji odnosa, ali zasad još ništa nije potpisano. "Da nismo prihvatili dio plana koji se odnosi na koncept i rad na implementaciji, posljedice bismo već danas osjetili", rekao je Vučić danas novinarima.

"Primanje na znanje"

U aneksu se navodi da obje strane "primaju na znanje" da će sporazum i aneks postati sastavni dio "odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije" Uniji. Obje strane, istaknuto je, priznaju da svaki neuspjeh može imati izravne negativne posljedice po svaku od njih.

Europska unija, kao posrednik, odmah nakon usvajanja sporazuma i aneksa "počet će proces izmjene mjerila za Poglavlje 35 za Srbiju kako bi se odrazile nove obaveze Srbije" u pogledu Kosova, koje proistječu iz Sporazuma i Aneksa, navodi se.

EU će zasebno mjeriti i učinak u agendi kosovske specijalne skupine za normalizaciju kroz nove obaveze koje proizlaze iz sporazuma i aneksa. Za Beograd je u tom kontekstu posebno važna obveza Kosova da formira Zajednicu srpskih općina, ali je Vučić skeptičan da će to ići i brzo i učinkovito.

Vučić je ocijenio da pri provođenju aneksa sporazuma Beograd više ne ovisi "o dobroj volji Prištine", već o tome koliko je Srbija spremna napraviti "određene stvari na svom europskom putu". Postoje zasebno preuzete obveze za obje strane i njihovo provođenje kontrolirat će i nadzirati EU, dodao je Vučić.

"Crvene linije"

Sad ne govorim o crvenim linijama. Bit će mnogo muka oko ZSO-a jer je to njima (Prištini) veliki problem iz meni nerazumljivih razloga, rekao je Vučić.

Kosovo je dosad izbjegavalo prihvatiti formiranje ZSO-a jer ne želi omogućiti Srbima asocijaciju koja bi imala izvršne ovlasti i izgledala poput entiteta Republike Srpske u BiH, kao stalni izvor nestabilnosti.

Vučić je usuglašavanje o provedbi sporazuma i prihvaćanje aneksa ocijenio kao "dobru priliku" za Srbiju da "krene punim zamahom naprijed" i u ekonomskom pogledu smanjuje razliku u odnosu na najrazvijenije zemlje Europe.

Ne postoji ništa lako, ali i ne posebno teško jer će biti mnogo težih stvari za šest mjeseci ili za godinu, rekao je Vučić, ne navodeći na koje poteškoće misli. Ni Borrell niti čelnici Srbije i Kosova poslije sastanka u Ohridu nisu govorili o rokovima za provedbu usuglašenih obveza niti o terminu sljedećeg trilateralnog sastanka. 

Pročitajte više