Vučić: Otvorit će se Pandorina kutija. Od Jasenovca pa nadalje

Foto: EPA

Srbija se protivi usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici i prijemu Kosova u Vijeće Europe i bit će to neizvjesna borba, rekao je danas srpski predsjednik Aleksandar Vučić po povratku iz New Yorka. 

Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici trebala bi se tijekom svibnja naći na glasanju pred Općom skupštinom UN-a. U nacrtu se, uz ostalo, traži osuda poricanja genocida u Srebrenici i veličanja odgovornih za ubojstvo oko 8000 bošnjačkih civila u srpnju 1995. godine. 

Srbija se protivi rezoluciji smatrajući da se tako nameće kolektivna krivnja srpskom narodu, a u UN-u ponajprije računa na podršku Rusije i Kine te prijateljskih zemalja Afrike i Južne Amerike. Rusija je 2015. u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala usvajanje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija, a podržale su je Sjedinjene Države i zemlje Europske unije.

"Borio sam se za čast i obraz Srbije"

Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICJ) masovni zločin u Srebrenici označen je kao genocid koji su počinili pripadnici vojske bosanskih Srba, a Srbija (tada u zajednici s Crnom Gorom) označena je kao odgovorna što nije učinila ništa da se genocid spriječi i da kazni počinitelje.

Za genocid i zločine u Srebrenici pred međunarodnim sudovima i sudovima BiH osuđeno je više od 50 osoba na preko 700 godina zatvora.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da se tijekom boravka u sjedištu UN-a u New Yorku sastao s 22 predsjednika i premijera, sa šest dužnosnika UN-a te s predstavnicima ukupno 111 zemalja članica UN-a kako bi spriječio usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.  

Lobiranje protiv rezolucije večeras je ocijenio kao "borbu Davida i Golijata" istaknuvši kako se borio za "čast i obraz Srbije". Ocijenio je da donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici služi samo za traženje ratne odštete od Srbije.

Kosovo blizu ulaska u Vijeće Europe

Po njegovoj ocjeni, rezolucija o Srebrenici u Općoj skupštini UN-a, gdje ne postoji pravo veta, bit će donesena preglasavanjem, što će "otvoriti Pandorinu kutiju" jer će uslijediti mnogo inicijativa za donošenje rezolucija o zločinima genocida počinjenim u svijetu "od Jasenovca pa nadalje".

Komentirajući očekivano glasanje o prijemu Kosova u Vijeće Europe (VE) tijekom svibnja, Vučić je rekao kako su "sve opcije otvorene", ali su i dalje najveće šanse da će Priština dobiti zeleno svjetlo.

Parlamentarna skupština VE-a je 16. travnja usvojila preporuku za prijem Kosova u tu organizaciju, konačna odluka očekuje se 16. svibnja, a za prijem Kosova u Političkom odboru VE-a trebalo bi osigurati glasove dvije trećine od 46 članica.

Pročitajte više