Vučić se hvali da je "dobio sve" od Putina. Ruski list: Putin ga je otpilio

Foto: EPA

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić sastao se jučer s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi. Nakon sastanka Vučić je izjavio da je dobio sve što je tražio navodeći kako ne može govoriti o svim detaljima.

"Sve što sam tražio, dobio sam", rekao je Vučić istaknuvši da su razgovori bili vrlo detaljni, ali da "ne može o govoriti" o svim detaljima.

"Naišli smo na razumijevanje, iskren i prijateljski stav Putina prema srpskom narodu i državi. Zahvalan sam predsjedniku Putinu na tom stavu. Razgovarali smo i o situaciji u regiji, poziciji Srbije prema NATO-u", prenosi Vučićevu izjavu nakon sastanka ruski portal Sputnjik.

"50 minuta smo razgovarali o Kosovu"

Vučić je naglasio vojnu neutralnost Srbije i rekao da je bilo razgovora o brojnim temama, među ostalim, o gospodarstvu i opskrbi plinom.

"Radimo na jačanju naše vojske i vojno smo neutralni. Razgovarali smo o važnim ekonomskim odnosima, o angažmanu ruske državne željeznice u Srbiji, o ’Turskom toku‘ jer nam treba sve više plina. Ukoliko bi bilo problema s Ukrajinom, želimo primati plin preko Bugarske iz ’Turskog toka‘“, rekao je Vučić.

"Detaljno i temeljito smo, za dva sata razgovora, 50 minuta razgovarali o Kosovu. Pričao sam o situaciji ukoliko bi se provokacije nastavile, ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na naš narod na Kosovu. Pričali smo o situaciji u regiji i u BiH i u Republici Srpskoj, o situaciji poslije referenduma u Makedoniji. Ne postoji regionalna tema koju nismo detaljno analizirali“, izjavio je Vučić.

Vučić poručio da je zahvalan Putinu za podršku

Vučić je novinarima u Moskvi, nakon sastanka s Putinom, rekao da je ruskog šefa države "do najsitnijih detalja" upoznao s kompletnom situacijom na Kosovu, s kojim Srbija ima napete odnose, o tome što veliki svjetski igrači žele, kakva je uloga Rusije i kakvu potporu Srbija očekuje, prenose ruski i beogradski mediji.

Upitan je li Putina upoznao s "planom o razgraničenju" Srbije i Kosova, Vučić je rekao kako nema što govoriti o planu koji su odbacile i zemlje EU-a, i Albanci i Srbi.

"Mislio sam da je to (razgraničenje) racionalno rješenje, ali nitko drugi to nije mislio. Pričao sam o situaciji, o strahovima koje imam ukoliko bi se provokacije nastavile i ukoliko bi postojali bilo kakvi napadi na život i imovinu našeg naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je s Putinom razgovarao "i o nekim konkretnim koracima", napomenuvši kako o njima "ne može govoriti", ali da je "zahvalan Putinu za podršku" koju pruža Srbima i Srbiji.

Moskovski list Kommersant: Vučić nije dobio Putinovo odobrenje oko Kosova

No kako prenosi novinska agencija Beta, ruski dnevni list Kommersant javlja kako Vučić nije dobio Putinovo odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova.

Taj list naveo je da je Vučić u Rusiji češće od svih drugih predsjednika, ali i da se uoči njegovog posljednjeg posjeta dogodila jedna neugodnost, a to je situacija do koje je došlo ovog vikenda kada je kosovski predsjednik Hashim Thaci došao na sjever Kosova u Gazivode.

"Vučić je htio skrenuti pozornost Putinu na svoju zabrinutost oko te situacije", piše Kommersant koji dodaje da Srbija sada čeka novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj očekuju da će Kina postaviti pitanje o konačnom priznanju Kosova.

"Vučić nije protiv toga jer osjeća pritisak čelnika EU-a i Federice Mogherini koja, moguće je, želi ostati upamćena kao netko tko je konačno zatvorio problem Kosova za cijeli svijet", piše ruski dnevnik.

Beta prenosi i kako Kommersant navodi da je Vučić u razgovoru s Putinom pokušao dobiti njegovu potporu za priznanje Kosova, a javljaju i da je sam Vučić spreman na takvo priznanje ako bi se odvojio sjever Kosova.

Putinu nije jasno zašto ne bi stavio veto na pitanje Kosova u Vijeću sigurnosti

"Zato Vučić energično obećava Rusiji da Srbija neće ući u NATO savez", piše Kommersant koji dodaje kako Vučić to obećanje previše naglašava. "Zar on to ne prenaglašava? U takvim slučajevima najčešće se dogodi da ono što si obećavao da nećeš napraviti, na kraju i napraviš", dodali su.

Isti list piše da su ruski pregovarači očito shvatili kako nije sve tako jednostavno.

"U početku sastanka je bio sam s Putinom, pregovarali su preko sat vremena u četiri oka, a 40 minuta je bilo posvećeno Kosovu", javlja Kommersant i dodaje, opet se pozivajući na anonimne izvore, da Putinu nije jasno zašto Rusija ne bi uložila veto na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a ako bi Kina postavila pitanje o članstvu Kosova u UN-u te o cijeni toga za Srbiju u Vučićevoj varijanti.

Srpski list Danas: Putin je otkazao presicu s Vučićem

O sastanku dvojice čelnika piše i srpski list Danas. Javljaju kako se Putin i Vučić nisu skupa obratili medijima te se pozivaju na diplomatske krugove koji su im neslužbeno potvrdili da konferencija nije održana na inzistiranje ruske strane.

"Kremlj ne želi biti uvučen u dodatne tenzije imajući u vidu nedavno zaoštravanje situacije u kontekstu Kosova, kada je Hashim Thaci posjetio Gazivode i okolicu", piše Danas i dodaje kako bi Vučiću sada odgovaralo da mu Putin pruži javnu potporu.

"Rusi su daleko oprezniji i smatraju da Srbija treba stišati ton", javljaju i pozivaju se na izvore koji su im rekli da se upravo zato Vučić suzdržao od zapaljive retorike.

Pročitajte više