Vučić: Zbog inflacije euro neće vrijediti isto u Njemačkoj ili Italiji

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

SRBIJANSKI predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je Europsku uniju i Europsku središnju banku da učine sve kako bi ojačale europsku valutu, ocijenivši da bi to svima u regiji mogao biti sljedeći ozbiljan problem.

Vučić je poslije trilateralnog sastanka Mađarska-Austrija-Srbija u Budimpešti taj prijedlog stavio u kontekst promjene cijena energenata i tečaja dolar-euro.

"Nama rastu cijene nafte jer su u dolarima, pa ovdje rastu i kada padaju cijene sirove nafte na tržištu", rekao je Vučić.

"Euro zbog inflacije neće vrijediti isto u Njemačkoj ili Italiji"

"Pošto je dolar jak, Amerikanci će moći kupiti sve što im treba na europskom tržištu za manje novca nego ranije. To nije problem, već je problem što ćemo osiromašiti mi ostali, iako smo spustili razinu zaduženosti u dolarima", objasnio je svoj prijedlog Vučić.

"Istovremeno, ako se ovo nastavi, imat ćemo problem da euro neće vrijediti isto u Njemačkoj ili Italiji, u Estoniji ili Nizozemskoj, i to zbog inflacije. Zato molim da se radi na osnaživanju eura jer će to značajno doprinijeti stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu i onim zemljama koje ne pripadaju eurozoni i EU", zaključio je Vučić.

Mađarski premijer Viktor Orban, austrijski kancelar Karl Nehammer i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastali su se danas u Budimpešti na trilateralnom summitu o ilegalnoj migraciji, a dogovoreno je da do kraja godine Srbija značajno uskladi svoju viznu politiku s EU.

"Srbija ne želi biti hotspot ili parking za migrante"

Vučić je, prema izvješćima srbijanskih medija iz Budimpešte, poručio da "Srbija ne želi biti hotspot niti parking za migrante, ali će nastaviti prema tim ljudi biti solidarna".

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji za medije poslije sastanka, Vučić je rekao da je bilo riječi o svim važnim i teškim pitanjima, od energetike do financijske situacije u ove tri zemlje, jer su "svi pritisnuti, što dobro znaju i Mađari i Austrijanci".

"A tek mi, koji smo siromašniji od njih", rekao je Vučić, ocijenivši da će "biti teško premostiti jesen, zimu, a i proljeće". 

Pročitajte više

 

Pročitajte više