Vučić: Srbija nije potpisala nikakav sporazum s Ukrajinom za oružje i streljivo

Foto: EPA

Srbija nije potpisala nikakav aranžman s Ukrajinom u vezi s oružjem i streljivom, izjavio je danas srpski predsjednik Aleksandar Vučić u Tirani poslije summita Ukrajina - Jugoistočna Europa.

Drugom summitu Ukrajina - Jugoistočna Europa u Tirani domaćini su bili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Albanije Edi Rama.

"Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane s predsjednikom Zelenskim. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obje zemlje podržavaju propise Povelje UN-a i rezolucije UN-a, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava", rekao je Vučić.

"Hibridni stav" Srbije prema Rusiji

To je, prema izvješću agencije Tanjug iz Tirane, bio njegov odgovor na pitanje neimenovanog stranog medija da prokomentira kako je u srijedu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istodobno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Dodatno pitanje bilo je zašto bi Srbija zadržala takav "hibridni stav" prema Ukrajini i Rusiji te je li potpisao neke konkretne sporazume s ukrajinskim predsjednikom u vezi s oružjem ili streljivom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u srijedu u Tirani, na summitu s čelnicima regije, da je Ukrajina zainteresirana za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama jugoistočne Europe te je najavio pokretanje Foruma obrambene industrije Ukrajina-Balkan. Zemlje regije imaju razvijenu vojnu industriju, a proizvodnju streljiva imaju posebice Srbija i BiH. Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio pokretanje tvornice streljiva u Hrvatskoj.  

"Slobodna smo zemlja"

Komentirajući službeno stajalište Srbije prema Rusiji, Vučić je naglasio kako to nije "hibridna pozicija", već "vrlo jasno stajalište slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda".

Na pitanje novinara je li se Srbija uskladila s deklaracijom EU kojom se predsjednika Rusije Vladimira Putina smatra odgovornim za ubojstvo ruskog opozicijskog vođe Alekseja Navalnog, Vučić je rekao da se Srbija do sada nije usuglašavala po tim pitanjima i da joj je važno da vodi "samostalnu politiku, nezavisnu i da procjenjuje od slučaja do slučaja".

Radio Slobodna Europa objavio je ranije danas, pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu, da se Srbija nije uskladila s deklaracijom EU u kojoj se za smrt Navalnog odgovornost pripisuje ruskom predsjedniku.

Pročitajte više