Vučić zabranio Europride, Porfirije huška na gejeve, ali povorka ipak ide

Foto: EPA

KADA se Index prije mjesec dana bavio temom Europridea u Beogradu, predvidjeli smo da će se događaj nesmetano održati jer bi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću njegova zabrana predstavljala preveliko političko opterećenje. Danas je jasno kako je to predviđanje bilo pogrešno.

>> Vučić se zbog gejeva sukobio s Pravoslavnom crkvom

Da, Vučić se zbog Europridea sukobio i s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, ali je na kraju ipak odlučio zabraniti održavanje Europske povorke ponosa u Beogradu. Formalno je odluku donio MUP Aleksandra Vulina, no jasno je da su oni samo naknadno proveli ono što je Vučić sam najavio.

Vučić najavio zabranu Europridea iako je to u nadležnosti MUP-a

Učinio je to 27. kolovoza, kada je najavio da će Europride biti otkazan ili odgođen.

>> Vučić otkazao Paradu ponosa u Beogradu: "Moramo se baviti sušom i hranom"

Vučić je u obraćanju građanima rekao da održavanje prosvjeda nije moguće u trenucima "teške krize na Kosovu i Metohiji" koja, kako je ocijenio, neće prestati najmanje do 31. listopada.

“Ne kažem to jer sam jako sretan jer nema parade, ugrožavamo prava manjine, ali država je pod pritiskom svih mogućih problema, moramo se nositi s hranom i sušom, s energetskim problemima. “Samo što se u jednom trenutku ne može sve postići”, rekao je Vučić.

Nije dugo trebalo čekati reakciju organizatora.

>> Organizatori planiraju održati Paradu ponosa usprkos Vučićevom otkazivanju

“Država, odnosno policija, samo može zabraniti Europride, ne ga i otkazati. Takva odluka je, podsjetimo, protuustavna i Ustavni sud je već četiri puta poništavao odluke o zabranama 2009, 2010, 2011. i 2012. godine. Također, događaji u zatvorenom koji su najavljeni tijekom Nedjelje Ponosa ne mogu biti zabranjeni. Čekamo službenu odluku, na koju ćemo uložiti žalbu“, naveo je na Twitteru Goran Miletić, koordinator Europridea 2022.

Organizatori ne odustaju od Povorke ponosa

U međuvremenu je Europride i službeno zabranio MUP, a organizatori su se žalili. Policija je odbila žalbu koju su organizatori u utorak podnijeli u povodu zabrane predložene rute za šetnju u okviru Europridea, koja je planirana za sutra. Najavili su žalbu Upravnom sudu.

Koordinator Europridea Miletić je podsjetio i da već postoje četiri presude Ustavnog suda Srbije koje jasno kažu da je zabrana Povorke ponosa protuustavna.

“Također, slična je i praksa Europskog suda za ljudska prava koja nalaže da država nema pravo Pride zabraniti iz sigurnosnih razloga, već je dužna osigurati dovoljan broj policajaca i okupljenima jamčiti sigurnost. Zbog svega ovoga i kratkih rokova, očekujemo da Upravni sud donese odluku u roku od 24 sata od prijema naše tužbe“, naglasio je u izjavi za medije Miletić.

MUP Srbije se pozivao baš na sigurnosnu situaciju te je zabranio i Europride i najavljenu “obiteljsku šetnju” koja bi okupila ekstremističke protivnike LGBT prava.

>> VIDEO U Beogradu prosvjed protiv Europridea. Nosili slike četničkog vođe, Putina...

 

MUP se plaši nasilja

“Nakon obavljene sigurnosne procjene utvrđeno je da postoji visok rizik da će sigurnost sudionika obiju šetnji na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i sigurnost drugih građana”, navodi se u priopćenju srbijanskog MUP-a u kojem su objavili zabranu.

"Imajući u vidu da se, prema prijavama, obje šetnje trebaju održati u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije "Evroprajd 2022" i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije "Evroprajd 2022", procijenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu“, naveo je srbijanski MUP.

Organizatori najavljuju da će oni šetati unatoč zabrani, a dobili su i podršku povorki ponosa iz regije, kao iz SAD-a i Europske unije.

Šef Delegacije Europske unije u Srbiji izjavio je da su razočarani odlukom da se zabrani ruta Europridea i da se nada kako će se naći način da šetnja bude održana u subotu u miru i sigurnosti. 

Patrijarh Porfirije ohrabrio homofobne protivnike Europridea

Po svemu sudeći, Europride će se održati, a policija će to moći spriječiti samo hapšenjem ili nasiljem. U tome će im svakako htjeti pomoći i antigej prosvjednici, koji se već nekoliko nedjelja okupljaju u Beogradu u velikim brojevima.

Naročito su ohrabreni time što ih je podržao i patrijarh Porfirije, koji je održao moleban na njihovom skupu i pozvao na borbu protiv Europridea i “nametanja vrijednosti izvana”.

>> Tisuće desničara u Beogradu prosvjedovale protiv Pridea, došli i Putinovi motoristi

Drama Ane Brnabić

U cijeloj priči je na meti ipak najviše premijerka Ana Brnabić, koja je lezbijka u vezi s partnericom, s kojom čak ima i sina. Brnabić je beskrajno vjerna Vučiću, a on je je godinama koristio na Zapadu kao dokaz svoje naprednosti, na što je ona svojevoljno pristajala. U svakom slučaju, to joj se itekako isplatilo.

Brnabić je premijerka već godinama, a njena vlada nije uspjela donijeti ni zakon o životnom partnerstvu istospolnih parova. Na tome se stalno nešto radilo, ali nikad s ozbiljnom namjerom. Dapače, premijerka nije učinila ništa da pomogne LGBT zajednici, koja ju je dosad ipak koliko-toliko tolerirala, nadajući se iznenađenju.

Činjenica je da se pod Vučićevom vlašću beogradski Pride počeo redovito održavati i da godinama nije bilo nasilja. Sada je Vučić zabranio Pride, a Brnabić ga, kao i u svemu, podržava. Premijerka se čak pojavila na konferenciji o ljudskim pravima u beogradskom Domu omladine, gdje je održala govor dok su joj LGBT aktivisti iz publike zviždali.

>> Brnabić držala govor na konferenciji Europridea, LGBT aktivisti joj zviždali

Aktivisti u dvorani konferencije uzvikivali su "Pride je prosvjed", "Hoćemo naša ljudska prava" i "Hoćemo Pride" te su zviždali premijerki. Neki su je nazivali “bijednicom” i poručivali da je “izdala gej ljude”. Ona im je poručila da prestanu kritizirati.

"Dajem sve od sebe, ja sam povećala vidljivost zajednice i ako se bar jedna osoba osjeća bolje. Ja pomičem granice za barem jedan metar, učinite i vi isto i svima će biti isto, prestanite kritizirati. Ja sam sebi dala nijedno drugo pravo od onog što i vi imate i to nije mnogo prava, slažem se. Ja se nisam udala. Ne mogu se vjenčati, živim u neregistriranom partnerstvu, ne mogu usvojiti dijete", kazala je Brnabić.

Na povike aktivista "Šećemo u subotu", Brnabić je odgovorila: "Nitko vas ne može spriječiti da šetate, to je osnovno ljudsko pravo."

Mediji izvještavaju da je Brnabić bila potresena ovim događajem, no bez obzira na njena obećanja, odluku o Europrideu donosi Vučić.

EU inzistira na Europrideu, organizatori prijavili novu rutu

S obzirom na odlučnost organizatora, koji su u međuvremenu prijavili policiji novu rutu povorke, kao i na pritiske iz EU, čini se da će se neka verzija Europridea održati.

Agencija Beta je objavila da je Srbija obećala Bruxellesu da će se Europride održati “u skraćenoj verziji”. Što to znači, saznat ćemo sutra.

Ključno je pitanje hoće li biti nasilja i može li država osigurati sigurnost sudionika povorke. S obzirom na veliki odaziv na antigej prosvjede, koje je blagoslovio i patrijarh Porfirije, nije isključeno da će homofobi pokušati fizički spriječiti LGBT aktiviste u namjeri da šeću.

Homofobni huligani su svojedobno zbog Povorke ponosa demolirali Beograd kada je predsjednik Srbije bio Boris Tadić, a to je bio jedan od najvećih poraza države. Bilo bi iznenađujuće da si Vučić dozvoli isto.

Pročitajte više