Vučića bi njegov šljam mogao skupo stajati

Screenshot: Facebook

KOSOVSKA policija u selu Banjska danas je objavila kako su zaplijenili još jedno oklopno vozilo, dva automobila i bager. Sve je to bilo, kako kažu, nakrcano oružjem. Dodaju i da je nešto oružja pronađeno i u manastiru u Banskoj. Četiri osobe su poginule u sukobima u selu Banjska u općini Zvečan tijekom nedjelje. Ubijen je jedan pripadnik Kosovske policije albanske nacionalnosti te trojica Srba.

Kosovski policajac ubijen je u zasjedi, nakon što su lokalni Srbi kamionima blokirali ceste. Sukobi su se nastavili tijekom nedjelje kad je do pucnjave došlo oko manastira Banjska. Uhićeno je još desetak osoba, a pronađena je i ogromna količina oružja. Pretraga prostora za oružjem odvija se i dalje.

"To je oružje srpske vojske"

Kako je rekao kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja, zaplijenjeno je oružje vrijedno pet milijuna eura. "To je oružje srpske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90-ih godina", rekao je, prenosi N1. To je iznimno ozbiljna optužba.

Svećlja kaže da su pronašli oružje koje je dovoljno da naoruža 200 ljudi. On je u intervjuu za "Euronews Albania" rekao da je grupu "po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića" predvodio potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Vučić za sve okrivio Kurtija: "Srbi više ne mogu trpjeti teror"

Ovo nije prvi sukob na sjeveru Kosova. Sukoba je bilo na desetke. Ali ovaj sukob imao je više ljudskih žrtava i jako je podsjećao na oružanu pobunu. Najnovije događaje Vučić je relativizirao, kako to često radi. Odbacivši suoodgovornost Beograda, kaže da su se kosovski Srbi "samoorganizirali" te "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror".

"Ne želim opravdavati ubojstvo policajca, niti je to moguće pravdati. To je za svaku osudu", naglasio je predsjednik Srbije. A onda odmah dodao:

"Jedini krivac, iako ima malo krivnje onih koji mu pomažu u tome, za sve što se događa je Albin Kurti. To je čovjek koji je smijenio Đurića, iako je suprotno Briselskom sporazumu. Nikakva prava na to nije imao. Ostavio je ljude da brinu sami o svojoj sudbini i sve vrijeme je provocirao. I žao mi je što je dio Srba na te provokacije nasjeo", rekao je Vučić.

"Albin Kurti je jedini krivac, jedini koji želi sukobe i rat. Nijedan drugi čovjek ne želi sukobe i rat, njegova jedina želja je da nas uvuče u rat s NATO-om i to je jedino što radi cijeli dan", poručio je Vučić.

"Taj pritisak će se nastaviti. Moja najvažnija poruka onima koji misle da će izvršiti pritisak da se prizna Kosovo - to je ne samo mene, nego cjelokupan narod učvrstilo - nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete nas sve pobiti, nikada nakaradnu tvorevinu koju ste pravili bombardiranjem Srbije i lažima. Jesmo li spremni uvijek razgovarati, da, uvijek", poručio je Vučić na kraju.

U istom govoru Vučić je pravdao pobunu Srba, za istu okrivio Kurtija, a onda patetično govorio o bombardiranju Srbije 1999. godine. Izravan povod za bombardiranje, podsjetimo, bili su Miloševićevi zulumi i zločini na istom ovom Kosovu.

Kosovski ministar policije: Organizator je Vučićev čovjek, ovo sliči na Putinovu akciju 2014.

No ono što je danas objavio kosovski ministar policije, ukoliko se pokaže točnim, moglo bi Vučiću donijeti velike probleme. Xhelal Sveçla je na svom Facebooku objavio snimku iz manastira u kojem su se skrivali napadači odgovorni za ubojstvo policajca. Tvrdi kako se na snimci vidi i Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, koji se nalazi na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije.

"Ovaj na slikama ispod je Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, također s crne liste SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista", napisao je.

"Mapa terorističkog napada se svakodnevno pojašnjava: Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsjednika Radoičića, poduzeli su terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući destabilizirati našu Republiku", istaknuo je. 

Danas je otkrio neke nove detalje. "Govori se o 200 potencijalno regrutiranih ljudi koji bi bili dio ovog scenarija. Plan je bio da idu južnije od linije rijeke Ibar i da napadima spriječe kosovsku policiju da slobodno djeluje i onda proglase neku autonomiju ili nešto drugo", rekao je Svećlja.

"Ovo je logistika koju ima prava vojska. Broj naoružanja se povećava. Otkrili smo još jedno blindirano vozilo. Tu su kamioni i buldožeri koji prevoze municiju. Ima više minobacača, više protutenkovskih mina, više protupješadijskih mina. Ova duga lista se ažurira. Ovaj mitraljez s nitroglicerinom nije ni u posjedu policije, ovaj je vojni i dolazi direktno iz skladišta Srbije", rekao je Svećlja.

Svećlja dodaje da je spriječen izuzetno opasan scenarij. "Neka vrsta akcije koju je Putin imao 2014. u Donbasu", rekao je, prenosi portal Kallxo.

 

Čovjek sumnjive prošlosti kojeg je Vučić zvao jednim od najvažnijih Srba

Tko je čovjek koji navodno stoji iza napada? Riječ je o čovjeku sumnjive prošlosti kojeg je Vučić znao javno hvaliti i veličati njegovo srpstvo. Ime Milana Radoičića odavno je dobro poznato javnosti u Srbiji, ali i pravosudnim organima. Svojevremeno je, zbog sumnje da je povezan s ubojstvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, za njim bio raspisan nalog za uhićenje, ali je u ožujku 2021. godine povučen bez službenog objašnjenja, piše Nova.rs.

Također, našao se na tjeralici zbog umiješanosti u slučaj "Brezovica", a sumnjiči se da je počinio kazneno djelo zastrašivanja svjedoka tijekom kaznenog postupka. U slučaju "Brezovica" pojedinci se optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u zoni gdje gradnja nije dozvoljena. U okviru istog predmeta ranije je bio privođen i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Radoičić je pravosudnim organima u Srbiji poznat još otkako je 2011. godine protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su se teretili da su prisvojili 32 kamiona Hipo Alpe Adria Leasinga. Obojica su 2016. oslobođeni ovih optužbi.

Radoičić posjeduje četiri firme u Srbiji. Njegov Inkop je u više navrata bio angažiran na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11, a na tom koridoru bila je angažirana i firma "Granit Peščar", čiji su suvlasnici ranije bili Veselinović i Radojčić. I drugu njegovu firmu, Novi Pazar Put, u više je navrata angažirala država i razni gradovi u Srbiji.

Crna lista

Veselinović i Radojčić i više njihovih firmi prvo su se našli pod sankcijama SAD-a, uz objašnjenje da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim s međunarodnim organiziranim kriminalom. Protiv njih je nedavno i Velika Britanija uvela sankcije. Za Milana Radoičića Britanci su naveli da je profitirao od zlouporabe državnih ugovora i da je iskoristio utjecaj da građevinskim kompanijama u njegovom vlasništvu dodjeljuje unosne ugovore. U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Jasno, takvog čovjeka Vučić javno hvali

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta spominjao Radoičića u svojim obraćanjima. Tako je još 2018. godine, pozivajući se na podatke MUP i BIA, govorio da Radoičić nije sudjelovao u ubojstvu umjerenog kosovskog političara Olivera Ivanovića.

"Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima se ne može uvijek ponositi i kojima nitko od nas nije sretan, bio uvijek prvi na braniku Sjeverne Mitrovice", rekao je Vučić tada za RTS.

"On je danas, jučer, do prije godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovjek broj jedan za obranu Sjeverne Mitrovice u smislu zaštite našeg naroda u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, rekao je Vučić tada.

Potom je 2021. godine Vučić tvrdio da nikada nije razgovarao s Radoičićem, osim u okviru sastanaka sa članovima Srpske liste.

Ovo je dosta nezgodno za Vučića

Još nije potvrđeno da je Radoičić zaista bio organizator napada, iako njegova politička prošlost također upućuje na to da bi mogao imati takvu ulogu. Kosovski ministar policije tvrdi da se Radoičić upravo liječi u Beogradu. Vučić tvrdi da Srbija nema nikakve veze s napadima na Kosovu, ali on je već lagao bezbroj puta.

Osim što je navodni organizator čovjek kojeg je Vučić javno hvalio kao glavnog branitelja Srba na Kosovu i s kojim je njegova stranka tijesno surađivala, kosovski ministar iznio je jednu daleko težu optužbu: da je zaplijenjeno oružje nedavno pripadalo srpskoj vojsci.

Ukoliko se to pokaže točnim, a to nije nešto što je teško dokučiti, Vučić bi se mogao naći u velikim problemima. Situacija na Kosovu eskalira, Zapad danima na to upozorava, a Vučić je dosad uvijek krivio druge i radio cirkuse s patetičnim presicama. No sad stvari idu predaleko.

Pročitajte više

 

Pročitajte više