Vučković: Sve riblje vrste u Jadranu su u stanju prekomjernog izlova

MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković je na HRT-u govorila o stanju s prekomjernim izlovom u Jadranskom moru. 

Podsjetimo, vlada je prihvatila odluku kojom će u Jadranskom moru, umjesto dosadašnjeg zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, proglasiti isključivi gospodarski pojas. To bi se, nakon prihvaćanja u Hrvatskom saboru, trebalo dogoditi u siječnju na trilateralnom sastanku Hrvatske, Italije i Slovenije.

Na upit hoće li to dovesti do boljeg gospodarenja ribljim fondom u Jadranu ministrica odgovara:

"Nije sve tako crno"

"Jadransko more je nedjeljivo. Hrvatska je do sada imala ribolovnu komponentu isključivog gospodarskog pojasa u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu. Naše su vode, iako to neki osporavaju, time bile otkako smo ušli u EU europske ribolovne vode. Talijanske vode, koje nisu bile zaštićene na isti način, su bile međunarodne vode, i one postaju europske. Stoga se trećim flotama, onim koje nemaju sporazum s EU, u potpunosti ograničava. Svakako da će to pozitivno utjecati na stokove u Jadranskom moru", rekla je Vučković.

Vučković je istaknula kako su sve riblje vrste u Jadranu u stanju prekomjernog izlova. Što se tiče srdele i inćuna, kazala je, u lošijem stanju su stokovi inćuna. Ipak, nije sve toliko crno.

"Imamo napredak kod stokova oslića, trilje, jadranske kozice, nažalost ne kod škampa. Naši višegodišnji planovi upravljanja koji se temelje na prostorno-vremenskom ograničavanju, a ne kvotama kako je na nekim drugim regionalnim razinama u okviru drugih mora, su po nama dobri za Hrvatsku. Vodimo računa o ekološkoj komponenti održivosti, ali moramo i o socijalnoj i ekonomskoj", rekla je ministrica.

Pročitajte više