Vučurević: Nevinost sam spreman dokazati na "nepristranom sudu" u BiH

BOŽIDAR VUČUREVIĆ, ratni gradonačelnik Trebinja kojeg hrvatsko pravosuđe tereti zbog ratnih zločina počinjenih na području Dubrovnika, danas je u Trebinju održao konferenciju za novinare na kojoj je ponovno kazao da nije odgovoran za napade na Dubrovnik 1991. godine i da je to spreman dokazati na "nepristranom sudu" u BiH. Podsjetimo, Vučurević je u nedjelju pobjegao iz Srbije, gdje je na slobodi čekao odluku o mogućem izručenju u Hrvatsku, i stigao u BiH.

"Sudovi u Srbiji požurili su se da me što prije pošalju u Dubrovnik. Tada sam vidio da se trebam spašavati, pa sam otišao kući, a ne pobjegao". kazao je novinarima Vučurević. Pritom se požalio ne nehumane uvjete u srpskom zatvoru, zbog čega mu je narušeno zdravlje.

Na granici ga "nisu gledali"

Dodao je kako je u Trebinje stigao redovnom autobusnom linijom iz Beograda, ali nije objasnio kako je uspio proći graničnu kontrolu s obzirom na to da nije imao ni putovnicu ni osobnu iskaznicu koja mu je oduzeta u Srbiji. Kazao je samo da ga na granici "nisu gledali".

Ministarstvo pravosuđa BiH već je ranije utvrdilo da Vučurević ne može biti izručen Hrvatskoj jer ima bosanskohercegovačko državljanstvo. Međutim, nisu isključili mogućnost da sudovi u BiH preuzmu njegov slučaj, ukoliko im Hrvatska ustupi dokaze i predmet po kojem tereti Vučurevića.

Pročitajte više