Vujčić: HNB će uskoro izići s novom, višom projekcijom rasta BDP-a

Foto: FAH

GUVERNER Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić najavio je u četvrtak kako će HNB uskoro izaći s novom projekcijom rasta BDP-a koja će biti viša nego prethodna.

"HNB će uskoro izaći sa novom projekcijom rasta BDP-a koja će biti viša nego prethodna s obzirom na ostvarenje prvog kvartala i rezultate koje imamo za travanj", kazao je Vujčić koji je na novinarski upit kako trenutna politička situacija utječe na gospodarstvo u Hrvatskoj odgovarao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, gdje je sudjelovao u radu međunarodne konferencije "An Enterprise Odyssey: Saving the Sinking Shipe Through Human Capital".

Prema sadašnjoj procjeni središnje banke, ove se godine očekuje rast BDP-a od 1,8 posto.  HNB uobičajeno s novom projekcijom rasta BDP-a za tekuću godinu izlazi u srpnju.

Guverener središnje banke kazao je da Hrvatska u ovom trenutku ima rast gospodarske aktivnosti, koji se u prvom kvartalu prvenstveno temeljio na rastu domaće potražnje.

"Isto tako vidimo trendove oporavka kreditiranja. U prvom kvartalu, prvi put nakon sedam godina, vidimo značajan, ne samo sezonski nego i trendovski rast i kredita korporativnom kao i sektoru kućanstava. Ono što je do sada bila karakteristika je da se sektor kućanstava kontinuirano praktički razduživao, a ovo što vidimo u prvom kvartalu je najava preokreta tog trenda", kazao je Vujčić.

Važnim smatra i to što su indeksi pouzdanja potrošača i poduzetnika bili u zadnjim mjerenjima na vrlo visokim razinama. "A kako će trenutna politička situacija utjecati na to, trebamo tek vidjeti kad ćemo dobiti nove rezultate", rekao je.

Guverner nije želio davati nikakve prognoze u vezi skorog posjeta predstavnika rejting agencija.
 

Pročitajte više