Vujčić kaže da središnje banke imaju dominantnu ulogu u borbi s pandemijom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

GUVERNER HNB-a Boris Vujčić rekao je da su središnje banke imale dominantnu ulogu u borbi s pandemijom, osiguravajući likvidnost i redovno funkcioniranje bankovnog sustava te uvjete povoljnog zaduživanja države i ostalih sektora, a tu ulogu će zadržati i u dobu oporavka.

"Analiziramo snažan utjecaj pandemije koronavirusa na bankovni sustav"

Naglasio je kako je uloga središnjih banaka ipak tek dio priče o ekonomskom uspjehu. 

"Moramo imati i strukturne politike koje poboljšavaju produktivnost u dugom roku", rekao je Vujčić, koji u Dubrovniku sudjeluje na 26. međunarodnoj ekonomskoj konferenciji, koja je u organizaciji Hrvatske narodne banke (HNB) okupila pedesetak domaćih i međunarodnih znanstvenika i predstavnika međunarodnih financijskih institucija.

"Analiziramo snažan utjecaj pandemije koronavirusa na bankovni sustav i ekonomiju općenito, ali i kako su vlade i središnje banke odgovorile na krizu pokušavajući stabilizirati ekonomije te pronaći put izlaska iz krize. Također, kakve je mjere u tom smislu donio bankovni sustav, ali i koje će posljedice nastati kad se utvrdi koji je dio njihovih plasmana nenaplativ", rekao je Vujčić.

Kaže da će HNB održavati tečaj stabilnim

Naglasio je da će HNB, nakon što je Hrvatska ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), održavati tečaj stabilnim, a likvidnost bankovnog sustava vrlo visokom.

"Time ćemo omogućiti stabilan tečaj u iduće dvije do tri godine, dok ne uvedemo euro, a u isto vrijeme i niske kamatne stope", izjavio je Vujčić i napomenuo kako je HNB dao podršku bankama u politici moratorija još na početku krize u ožujku.

"Regulatorno smo omogućili bankama da uvedu moratorije za svoje klijente, bez ikakve penalizacije godinu dana. Ali svaka banka odlučuje o roku, ovisno o klijentu", objasnio je Vujčić.

Guverner HNB-a dodao je kako se u 2021. godini očekuje snažan rast BDP-a kao posljedica snažnog pada u ovoj godini, ali da se povratak standarda na razinu 2019. godine može očekivati tek 2022. godine.

"Zaključavanje ekonomije je izuzetno skupo i vrlo teško ga je priuštiti. Dug koji se stvorio u vrlo kratkom razdoblju vraćat ćemo godinama", zaključio je Vujčić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.