Vujić: Projekt Muzeja suvremene umjetnosti dosegnuo točku s koje nema uzmaka

MINISTAR kulture Antun Vujić ustvrdio je da je projekt novoga Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu ´dosegnuo točku s koje više nema uzmaka´ te da je odluka o izgradnji toga muzeja iskorak u oblikovanju novoga gradskog mentaliteta.

´Kada je riječ o projektu novoga Muzeja suvremene umjetnosti dosegnuli smo točku s koje nema uzmaka i sada u njemu moramo ´plivati´´, rekao je ministar Vujić na konferenciji za novinare održanoj danas u Muzeju suvremene umjetnosti na zagrebačkome Gornjem gradu.

Povod održavanja konferencije bio je izdavanje građevne dozvole za izgradnju zgrade Muzeja suvremene umjetnosti u Novome Zagrebu na lokaciji Zaprudski Otok (sjeveroistočni ugao križanja Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca). Građevnu dozvolu izdao je 14. veljače ove godine Odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i graditeljstvo zagrebačkoga Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove.

Prema sporazumu iz svibnja prošle godine Ministarstvo kulture i Grad Zagreb obvezuju se financirati izgradnju u omjeru pola-pola.

V.d. ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić podsjetila je da je ukupna investicija ´teška´ 140 milijuna kuna.

Zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić istaknula je da je to kapitalna investicija za koju je Grad Zagreb u ovogodišnjem proračunu osigurao deset milijuna kuna što, dodala je, nije dovoljno i omogućuje početak radova. Ali, ustvrdila je Pavić, novi muzej treba izgraditi u roku od tri godine i preko toga roka se ne bi smjelo ići jer bi sve drugo bilo neozbiljno.

Po Vujićevim riječima, i Ministarstvo kulture osiguralo je tek nešto manji iznos od Grada Zagreba za ovu godinu, ali će ispuniti sve obveze iz potpisanoga sporazuma. Ipak, ustvrdio je Vujić, polovina sredstava za novi muzej morat će se osigurati iz tzv. trećih izvora, odnosno od donacija za što su i stvorene pretpostavke donošenjem novoga zakona koji stimulira donatore.

Novi muzej projektirao je arhitekt Igor Franić koji je u ljeto 1999. pobijedio na nacionalnom arhitektonsko-urbanističkome natjecanju. Prvotno rješenje, rekao je Franić, promijenjeno je u skladu s preporukama muzealaca samo na nivou prizemlja kako bi se ostvario bolji kontakt s publikom.

Po riječima Snježane Pintarić, iz prizemlja su ´maknuti´ svi uredski prostori, a restoran i polivalentna dvorana bit će cijeloga dana otvoreni i za druge sadržaje, osim muzejskih.

Pročitajte više