Vujnovac će platiti Fortenovu onoliko koliko je Todorić platio Mercator

AGROKOR Ivice Todorića prije devet godina sklopio je posao stoljeća kada je preuzeo slovenski trgovački div Mercator za nešto malo više od pola milijarde eura. Naime, Agrokor je za Mercator dao ukupno 550 milijuna eura, od kojih je dioničarima otišlo 325 milijuna, a 200 milijuna eura išlo je direktno Mercatoru, čime se smanjio dio duga prema bankama. 

>> Todorićev Agrokor kupio 75 posto dionica Mercatora

>> Fortenova se rješava ruskih vlasnika. Sve preuzima Vujnovac

Todorić je tada, dakle, za oko 550 milijuna eura došao do 53 posto dionica Mercatora. Vujnovac će za otprilike isti iznos preuzeti  ruski udio u Fortenovi, čime će postati većinski vlasnik. S obzirom na to da će se uspostaviti nova vlasnička struktura, zasad je nepoznato koliki će većinski udio na kraju Vujnovac imati.

Naime, dogovorena je fiksna cijena od 500 milijuna eura, s kojom će Vujnovac imati najmanje 50.1 posto, odnosno većinski udio. No Vujnovac može doći i do 100-postotnog vlasništva.

Podsjetimo, malteška tvrtka u većinskom vlasništvu Pavle Vujnovca istisnut će iz vlasničke strukture Fortenove sankcionirane ruske banke Sberbank i VTB. Trenutno Sberbank drži 42.5 posto, VTB Europa 7.39 posto, Open Pass Limited (Vujnovac) ima 28.19 posto, dok manjinski vlasnici drže 21.9 posto.

Prema dogovoru koji je jučer službeno objavila Fortenova u svom posebnom priopćenju, Vujnovčeva tvrtka pola milijarde eura plaća bezuvjetno prilikom zaključenja transakcije, što se očekuje u prosincu, a isplata preostalih do 160 milijuna eura vezana je uz postizanje ugovorom preciziranih financijskih ciljeva Fortenova grupe, koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti.

Koliko je Fortenova veća od Mercatora?

Mercator je, primjerice, u 2012. godini ostvario oko 2.873 milijarde eura prihoda od prodaje, uz gubitak od 103.6 milijuna eura, te je imao oko 23 tisuće zaposlenih i oko 1500 trgovina. S druge strane, Fortenova grupa ima oko 50 tisuća zaposlenika, dok je prihod u 2021. godini iznosio više od 4.1 milijardu eura. 

Fortenova grupa danas je vlasnica 88.1 posto Mercatora. Maloprodajna mreža Fortenova grupe sastoji se od oko 2400 prodajnih mjesta Mercatora i Konzuma, s ukupno 39 tisuća zaposlenika, koji rade na pet tržišta u regiji od 17.5 milijuna stanovnika. U sklopu Fortenove djeluju Konzum, Pik Vrbovec, Jamnica, Zvijezda, Belje i mnoge druge tvrtke. 

Pročitajte više