Vujnovac i Jurčević grade vilu u uvali u Brelima. Ekspresno dobili sve dozvole

Foto: N1, Hina

PAVAO VUJNOVAC, najmoćniji poduzetnik Hrvatske, kako ga titulira N1, i Josip Jurčević, njegov kompanjon u nekretninskom biznisu, grade vilu u čarobnoj uvali u Brelima, a usput grade i na pomorskom dobru potporne zidove, za što su dobili potrebne dozvole u svega nekoliko mjeseci, zahvaljujući iznimnoj susretljivosti u cijeloj vertikali državne uprave, od Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture, do Općine Brela, koja je zbog njih čak mijenjala Plan upravljanja pomorskim dobrom, objavila je N1 Televizija.

Sumnje da gradi nelegalno bile su neosnovane, dodaju, ali zanimljivo je kako su vrlo brzo dobili sve moguće dozvole i to za gradnju na pomorskom dobru.

N1 navodi kako je ključ uspjeha u ovom poslu sređivanje potpornih zidova u brdu čiji se dio proteže na pomorskom dobru te da su Vujnovac i Jurčević po svemu sudeći u trenutku kupnje parcele bili uvjereni da će je oni uspjeti oploditi i ojačati uz veliku pomoć svih potrebnih državnih službi.

U par mjeseci do svih dozvola i izmjena plana općine

Kako su istražili, cijela priča je krenula s razine Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i to super brzo za hrvatske standarde rješavanja problema s javnom upravom.

Općini Brela u srpnju 2022. godine obratila se Nina Perko - ravnateljica Uprave pomorstva, Ministarstva mora prometa i infrastrukture „s molbom da se razmotri zahtjev arhitekta Pere Vukovića za izgradnju potpornih zidova na pomorskom dobru sukladno prostornom planu Općine Brela".

Vuković, kao predstavnik privatnog investitora, očigledno je bez ikakvih problema došao do same ravnateljice Uprave pomorstva Nine Perko, a onda ju je još i potaknuo da se ona sama obrati općini Brela i da potakne općinu za daljnju operaciju.

U kolovozu 2022. načelnik Stipe Ursić je dodatno, od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije zatražio mišljenja za izgradnju potpornih zidova na pomorskom dobru, a nakon toga je trebalo izmijeniti i dopuniti plan upravljanja pomorskim dobrom. I to je prošlo u fantastično rekordnom roku, piše N1. Naime, sve se izmijenilo već u rujnu.

U Odluci je navedeno da je u Planu upravljanja na pomorskom dobru utvrđena potreba gradnje potpornih zidova jer se njihovom gradnjom „štiti obalna šetnica od urušavanja tla, kao i osobe koje koriste obalnu šetnicu“. Istaknuto je da investitori, Vujnovac i Jurčević, trebaju za zahvat ishoditi potrebne dozvole i da će sve graditi o vlastitom trošku, odnosno da neće primiti nikakvu naknadu od Općine Brela. Navedeno je, također, da im se nakon izgradnje osporava bilo kakvo pravo i prednost u korištenju pomorskog dobra.

Sve izgleda kao da investitori čine uslugu općini

„Investicija izgradnje potpornih zidova u cijelosti ide u Korist Općine Brela jer su se na tom dijelu neprestano događali odroni i postojala je velika opasnost za pješake koji su se kretali šetnicom. Radovi se izvode po arhitektonskom projektu ARHIV arhitektura i urbanizam d.o.o. iz Zagreba“, zaključili su odgovor iz Općine Brela.

Ukratko, Odluka zvuči kao da investitori čine veliku uslugu Brelima, no ostaje nezabilježeno da je zahvat zapravo bio presudan za njihov privatni projekt iznad šetnice, da mu je značajno podigao vrijednost, zaključuje N1.

Pročitajte više