Vuk Jeremić potvrdio: Srbija neće tražiti članstvo u NATO-u

MINISTAR vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je da njegova zemlja "neće poduzimati korake koji vode prema svrstavanju u NATO ili u bilo koji drugi vojni savez", prenose danas beogradski mediji.

Jeremić je srpskim novinarima na jučer održanoj međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Munchenu potvrdio da će Srbija, unatoč takvoj odluci, surađivati sa NATO-om i svim ostalim akterima koji su zainteresirani za održavanje sigurnosti i stabilnosti na području jugozapada Europe.

"Politika vojne neutralnosti neće se mijenjati. Vlada Srbije neće činiti korake koji vode ka svrstavanju u NATO, niti neki drugi vojni ili obrambeni savez. To ne znači da nećemo najbliže moguće surađivati sa NATO-om i svim drugim akterima na zapadnom Balkanu na održavanju mira i stabilnosti" izjavio je Jeremić.

Jeremićeva izjava podudara se sa riječima koje je krajem prošloga tjedna srpskim medijima uputio ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Konuzin, a koji je tada upozorio Srbiju da će, ukoliko odluči ući u NATO, i formalno priznati neovisnost Kosova, jer ta vojna organizacija, podsjetio je, Kosovo ne smatra dijelom teritorija Srbije.

Konuzin je novinarima otvoreno kazao kako na odnos Rusije sa ostalim državama značajno utječe činjenica jesu li one članice NATO-a ili nisu, te je tako na indirektan način upozorio Srbiju da bi, ako nastavi inzistirati na ulasku u NATO, mogla ugroziti tradicionalno čvrste veze sa Moskvom.

Rogozin: Ne mogu Rusi biti veći Srbi od Srba

Sličan je stav srpskim novinarima jučer iznio i stalni predstavnik Rusije pri NATO savezu Dimitrij Rogozin, koji je rekao kako će se Srbija, ustraje li na zahtjevu da uđe u NATO, morati odreći Kosova.


Nakon toga će, dodao je Rogozin, i Rusija biti prisiljena preispitati svoj stav prema Kosovu, odnosno vrlo je vjerojatno da će i Moskva tada priznati kosovsku državu, što je do sada odbijala, "jer ne mogu Rusi biti veći Srbi od Srba".

Rogozin je Blicu izjavio kako ne može shvatiti stav dijela predstavnika srpske političke i vojne elite koji žele ulazak Srbije u NATO.

"Teško mi je razumljivo kako se može govoriti o tome kada se u Beogradu do danas vide tragovi bombardiranja NATO-a od prije deset godina. Tu je i problem Kosova, čiju je nezavisnost priznala većina zemalja članica NATO. Pa problem demonizacije srpskog naroda, očite antisrpske dvostruke mjere Zapada prema sudionicima rata u bivšoj Jugoslaviji... Zar je sve to zaboravljeno? Rusija naprosto neće razumjeti izbor Srbije u korist NATO-a u svjetlu svega što sam nabrojio" upozorio je Rogozin.

Pročitajte više