Vukovar: sastanak o planu razvoja luke

Na poticaj Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka u Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara danas je održan sastanak o radnoj verziji plana razvoja vukovarske luke na kojoj je pomoćnik ministra Andrija Bednjički rekao da će biti moguće osigurati novac za gradnju infrastrukture i terminala za sipke terete ako se do kraja ove godine prihvati master plan razvoja luke 2005. L

S predstavnicima Lučke uprave, Lučke kapetanije, Fonda za obnovu i razvoj grada, gradske uprave, Vukovarsko-srijemske županije, Slobodne zone u osnivanju te "Borova" i VUPIK-a osim pomoćnika Bednjičkog razgovarao je i državni tajnik Ministarstva Branko Bačić.

Na sastanku je upozoreno da treba uskladiti prostorne planove s namjenom lučkog prostora i urediti imovinsko-pravne odnose unutar luke. Po riječima ravnatelja Lučke uprave Tomislava Latinca hrvatska bi se država napokon trebala odrediti o sudbini gradnje kanala Dunav - Sava, o čemu ovisi sudbina vukovarske luke.

Saborski zastupnik Petar Mlinarić zauzeo se za izmjenu projekta gradnje kanala Dunav - Sava u dijelu koji predviđa izgradnju nove vukovarske luke na kanalu, nedaleko od Vinkovaca, i smatra da luka treba ostati vezana uz Dunav i grad Vukovar.

Master plan razvoja luke sadržava upravo to rješenje, rekao je Bednjički i dodao kako bi se po tom planu luka trebala spojiti s gospodarskom zonom "Borova", na koju se naslanja, čime bi se proširio sadašnji vrlo ograničen lučki prostor.

Po riječima direktora luke Tomislava Mihaljevića nedostatak skladišnih prostora trenutačno je najveći problem vukovarske luke. Luka zbog toga gubi brojne poslove, dodao je, navevši za primjer mogućnost izvoza preko luka u Vukovaru i Pločama 200.000 tona ugljena iz Lukavca u BiH,

U nazočnosti pomoćnika ministra Bednjičkog i državnog tajnika za more Bačića u vukovarskoj luci danas je potpisan Sporazum o zajedničkom nastupu u riječnom prometu Luke u Vukovaru, Tranzitne luke u Osijeku, riječnih brodara Dunavskog Lloyda iz Siska i osječke tvrtke "Marić" d.o.o.



(Hina)xždra yvkn

Pročitajte više