Vukovar: Skup o cijepljenju, spolno prenosivim i kroničnim nezaraznim bolestima

U PASTORALNM centru "Sveti Bono" u Vukovaru danas je počeo dvodnevni ljetni 56. stručni sastanak Hrvatskog epidemiološkog društva (HED) Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ).

Domaćin sastanka je Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, a hrvatski će epidemiolozi u Vukovaru razgovarati o cijepljenju, spolno prenosivim bolestima i kroničnim nezaraznim bolestima.

Po riječima predsjednika HED-a dr. Borislava Aleraja najviše će biti govora o cijepljenju djece koje je u Hrvatskoj počelo još šezdesetih godina.

Sustavnom provedbom programa cijepljenja u Hrvatskoj je potpuno iskorijenjena dječja paraliza, rekao je dr. Alerai, ocijenivši kako je epidemiološko stanje u Hrvatskoj trenutačno vrlo povoljno.

Kao najveće slabosti koje bi mogle negativno utjecati na epidemiološko stanje Alerai je naveo neispravnu vodoopskrbu, odlaganje otpadnih tvari te pojave genetski preinačene hrane i bolesti kravljeg ludila.

"Bolesti kravljeg ludila u nas za sada nema i vjerujem da ćemo sustavnim nadzorom i kontrolom takvo stanje i zadržati", kazao je dr. Borislav Alerai.

U ime domaćina županijskog Zavoda za javno zdravstvo uzvanike 56. stručnog sastanka HED-a pozdravila je ravnateljica dr. Kata Krešić. Po njezinim riječima u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema epidemioloških osobitosti u odnosu prema ostalim hrvatskim područjima, osim trihineloze koja je endemična za istočnu Slavoniju.

"Zahvaljujući suradnji s veterinarskom službom i drugim službama, trihinelozu sve bolje nadziremo i stavljamo pod kontrolu", rekla je dr. Krešić, ocijenivši kako se epidemiološko stanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji može ocijeniti povoljnim.

(Hina) xždra ydd

Pročitajte više