Vukovarci ne žele šator iz Savske: "On nema veze s Domovinskim ratom, nama trebaju tvornice"

Foto: FAH

PROŠLOG tjedna u Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar stigao je šator iz Savske. Taj potez izazvao je niz negodovanja od strane vukovarskih branitelja, a i same vukovarske vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Vukovarski gradonačelnik Penava za Index je rekao da šatoru iz Savske mjesto nije u Vukovaru te očekuje od Ministarstva branitelja da donese puno prikladnije rješenje.

"Šatoru nije mjesto u Vukovaru jer on nema veze s Vukovarom koji je simbol stvaranja Hrvatske i otpora agresoru 1991.godine. Vukovar je simbol 1991. i sporno je da se donijela takva ishitrena odluka da se šator preseli u Vukovar. Pri tom nisu ni konzultirali Grad Vukovar niti braniteljske udruge iz Vukovara. Ne mislim da je taj šator tako bitan, no sjest ćemo skupa i dogovoriti", kazao je Penava.

Na kraju je zaključio da bi se pitanjem šatora trebao pozabaviti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te da je puno logičnije da se šator ostavio u Zagrebu umjesto da su ga preselili k njima u Vukovar.

"Nećemo izmišljati povezanost s ratom"

Protiv šatora i njegovog preseljenja u Vukovar je i Tomislav Josić, čelnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

"Šator nema nikakve veze s Domovinskim ratom. I kad govorimo o Oluji i 1995. tu već nema govora o Vukovaru, a kamoli sad. Rat je završio 1995. godine i šatoru nije mjesto u Vukovaru niti u Memorijalnom centru Domovinskog rata budući da on nema veze s tim. Neka se pronađe neka druga lokacija. Jasno je da ne spada u Vukovar i nećemo sad izmišljati neke priče o njegovoj povezanosti s ratom", kazao je Josić.

Baš kao i gradonačelnik Penava, Josić smatra da je šatoru mjesto u Zagrebu jer bi to bilo najprikladnije.

"Imamo Ministarstvo branitelja pa neka oni odluče što će s tim šatorom. Neka pozovu stručnjake pod tim mislim povjesničare pa neka sami utvrde ima li on ikakve veze s ratom i hrvatskom poviješću. Uostalom neka institucije rade svoj posao. Mi smo davnih dana rekli, nama trebaju tvornice i radna mjesta, no tvornice nam nitko neće poslati, a šalju nam šator. Treba stvari popravljati, a ne ih gomilati", kazao je Josić.

Ravnatelj vukovarskog Memorijalnog centra Domovinskog rata, Zoran Šangut za Index je kratko rekao da su im prošlog tjedna dostavili šator i da je Ministarstvo branitelja nadležno za odluku gdje bi se on trebao postaviti.

"Upravno vijeće u kojem je glavni ministar branitelja je odlučilo da je šator privremeno kod nas i tu će biti dok se braniteljske udruge ne usuglase gdje će se on postaviti trajno. On nije izložen kao eksponat, nego je stavljen tu dok se ne pronađe neko rješenje", rekao je kratko Šangut.
 

Pročitajte više