Vuković: Biste li čovjeka s ikakvom pozicijom moći ostavili da umre? Naravno da ne

Foto: Robert Anic/PIXSELL

EKONOMIST Vuk Vuković na Facebooku je podijelio objavu Borisa Dežulovića o smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića i dodao svoj osvrt. 

Prenosimo ga u cijelosti.

Pojedostavnio bih tri Dežulovićeva pitanja u jedno: Biste li čovjeka s ikakvom pozicijom moći ostavili da umre? Naravno da ne"

"Upravo tako.

Čak bi pojednostavio ova tri pitanja u samo jedno: da se radilo o bilo kome sa istim simptomima tko ima ikakvu poziciju moći, čak i onu najbezvezniju, ili da ima direktnu vezu prema nekome u bolnici, biste li mu preporučili da piša u lonac i jede štapiće? Bi li čovjek bio ostavljen da umre?

Kao što je ona neka spodoba od kirurga danas već i odgovorila - naravno da ne bi.

"Korupcija ubija. Doslovno"

Dva dana čitam reakcije i stotine komentara ljudi koji prepričavaju slične ishode sa svojim bližnjima - neki su preživjeli nemar, neki nisu.

Jedna pravila vrijede za stranačke lojaliste i njihove gazde, odnosno sve jadnike koji sebi daju strašno veliku važnost u ovom društvu (domaća kvazi elita), a druga za sve ostale. Bilo da se radi o ocjenama u školi/faksu, ishodima na sudu, poslovima s gradom/državom, povlaštenim informacijama za kupovinu nekretnine, prometnoj nesreći koju skrivite, ili, eto, pišanju u lonac umjesto hospitalizacije. Ako nemate političku moć odnosnu vezu prema istoj, ili pare, nemate naprosto istu “važnost” u društvu.

Povlašten tretman za dobro uvezanu manjinu, prirodna selekcija za sve ostale.

Korupcija ubija. Doslovno", napisao je Vuković.

 

Pročitajte više