Vulin: Protiv Srbije se vodi specijalni rat, meta smo masovnih hakerskih napada

Foto: Milos Tesic/PIXSELL

SRPSKI ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas, u povodu niza anonimnih dojava o postavljenim bombama u Beogradu, da se "protiv Srbije vodi specijalni rat" i da prijetnje stižu "s različitih adresa iz više europskih država".

"Napadi na našu zemlju nisu ni pokrenuti ni provedeni od bilo kojeg pojedinca, u pitanju su masovni, organizirani i veoma skupi hakerski napadi, vođeni iz različitih centara za hibridno ratovanje", istaknuo je Vulin u priopćenju upućenom medijima.

Dojave o bombama u školama, aerodromu, zoološkom...

Stotinjak škola u Beogradu evakuirano je u ponedjeljak nakon dojava o bombi koje su se pokazale lažnima, objavilo je Ministarstvo prosvjete. Dojava o bombi upućena je i zračnoj luci u Nišu. Prijetnje su proteklih dana stigle i željezničkoj postaji u Novom Beogradu te dvaput zoološkom vrtu.

Niz dojava o podmetnutim bombama započeo je u ožujku, najprije aviokompaniji Air Serbia koja je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu nastavila letjeti na liniji Moskva-Beograd.

"Cilj im je širenje panike"

Ukrajina je tada Srbiju optužila za profiterstvo zbog povećanog broja letova za Rusiju u vrijeme zapadnih sankcija toj zemlji.

Prijave o postavljenim eksplozivnim napravama su, kako je ocijenio Vulin, usmjerene na "izazivanje uznemirenosti, širenja panike i nanošenja štete" srpskom gospodarstvu, a "temeljni cilj svih napada" je da Srbija "prestane voditi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu".

Vulin je istaknuo da ministarstvo u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom i Tužiteljstvom za organizirani kriminal "čini sve da se ubrza proces međunarodne pravne pomoći" sukladno međunarodnim konvencijama. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više