Vulkanska prašina: Ponovno otvoren irski i škotski zračni prostor

VLASTI su u poslijepodnevnim satima ponovno otvorile zračni prostor u Škotskoj i Irskoj koji je jutros bio zatvoren zbog novoga oblaka vulkanske prašine iz islandskoga vulkana. Prema pisanju njemačke agencije Deutsche Presse, nakon što se oblak raspršio, zračni promet je ponovno uspostavljen.

Zabrana zračnoga prometa je vrijedila od 8 do 14 sati kad su bila zabranjena sva slijetanja i uzlijetanja zrakoplova na određenim područjima, a jedini dopušteni letovi su bili oni prema SAD-u.

Nova prijetnja islandskog vulkana: Irska prizemljila sve avione

Svi zrakoplovi koji su danas trebali poletjeti iz Sjeverne Irske i Republike Irske su prizemljeni danas u 7 sati po lokalnom vremenu zbog nove prijetnje islandskog vulkana.

Jutros avionom nitko nije mogao niti doći u Irsku. Zatvoren je dio zračnog prometa u Škotskoj. Zrakoplovi u ostalim dijelovima Velike Britanije zasad još uvijek normalno voze. Vjetar je vulkanski oblak s Islanda jutros počeo nositi na jug pa je to razlog za novu paniku među europskim zemljama.

Zahvaćeno stotine letova

Podsjetimo, vulkanski oblak iz ovog istog vulkana prošlog mjeseca je izazvao kaos u europskom zračnom prometu. Avioni u Europi nisu letjeli punih šest dana zbog straha da će vulkanski oblak onesposobiti motore zrakoplova. Odluka za puštanje zračnog prometa donesena je nakon testnih letova koji su pokazali da se može letjeti u oblaku s malim brojem vulkanskih čestica.

Najnovije zatvaranje zračnog prometa dogodilo se u trenucima kada ministri prometa Europske unije na sastanku u Bruxellesu raspravljaju o načinima poboljšavanja zračnog prometa na kontinentu. Zračni promet je zatvoren zato što su koncentracije pepela prešle razinu za koju proizvođači motora kažu da je sigurna za letenje. Ovom novom zabranom letenja, koja će trajati do 13 sati, zahvaćeno je na stotine letova. 

Pročitajte više