Wagnerovac pucao na rusku policiju: Odlutao sam, nisam znao da sam prešao granicu

Foto: EPA

PAVEL Nikolin koji je u utorak otvorio vatru na lokalne policajce u Novošahtinsku, rudarskom gradu u Rostovskoj oblasti, pojavio se pred sudom u Rostovu na Donu. Nikolina je regrutirala Wagnerova skupina dok je služio kaznu za pljačku u kaznenoj koloniji IK-4 u Ufi. Nikolin je uhićen u srijedu, dan nakon incidenta, u selu Kiselevo u blizini Novošahtinska. 

Tereti ga se da je napao policiju kod carinarnice na rubu grada, blizu ukrajinske granice. Policajci su bili u potrazi za nestalom ženom u tom području kada je muškarac u maskirnoj odjeći izašao iz šume i počeo pucati na policijsko vozilo. Ranio je jednog od policajaca i pobjegao s mjesta događaja, a odmah nakon incidenta su zatvoreni vrtići i ceste koje vode iz grada. Vlasti su stanovnicima savjetovale da ostanu u kućama radi vlastite sigurnosti. 

Potvrdio da je bio pripadnik Wagnera

Nikolin se pridružio wagnerovcima i otišao u Ukrajinu, a potom dezertirao. Okupljenim novinarima u sudnici je kazao kako nije znao da se nalazi u Rusiji kada je pucao iz kalašnjikova na lokalne policajce. Tvrdi da je izgubio kontakt sa svojom jedinicom, odlutao i prešao rusku granicu ne primijetivši, prenosi Meduza

Objašnjavajući razlog zbog kojeg je otvorio vatru na policajce u Novošahtinsku, Nikolin je rekao da ih je zamijenio s ukrajinskim vojnicima “jer su bili u civilu i nisu pokazali dokumente, ali su krenuli za njim”.

Ističe da se predao pripadnicima ruskih specijalnih snaga (Spetsnaz), čim je vidio njihove značke. Potvrdio je kako je bio pripadnik Wagnerove skupine, ali je odbio odgovoriti na daljnja pitanja o “privatnoj vojnoj tvrtki”.

Pročitajte više