Wall Street blago porastao na početku tjedna

Foto: Hina/EPA

NA Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli zahvaljujući rastu cijena dionica u financijskom sektoru i nadi ulagača da će se nastaviti niz objava dobrih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 13 bodova ili 0,06 posto, na 25.044 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,18 posto, na 2.806 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 7.841 bod.

Najviše su jučer, 1,3 posto, porasle cijene dionica u financijskom sektoru, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke državne obveznice jer ulagači očekuju da će američka središnja banka nastaviti povećavati kamatne stope, unatoč kritikama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Trump kritizirao politiku Feda

Trump je u petak kritizirao politiku Feda i izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja povećanja kamata i jačanja dolara na gospodarstvo i konkurentnost američkih kompanija.

Premda postoji bojazan da bi nakon Trumpovih poruka predsjednik Feda Jerome Powell mogao usporiti tempo povećanja kamata, prinosi na obveznice rastu jer se zbog jačanja gospodarstva očekuje rast inflacijskih pritisaka.

"Prinosi rastu, što ukazuje na jačanje gospodarstva. A zarade su kompanija vrlo snažne", kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

Ulagači se nadaju i da će se nastaviti niz objava boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dosad je više od 90 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih oko 84 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

Oprez na tržištu

No na tržištu vlada oprez zbog trgovinskih napetosti. U petak je Trump poručio da je spreman uvesti carine na sav uvoz iz Kine, vrijedan 500 milijardi dolara, a ulagače zabrinjavaju i trgovinske napetosti između SAD-a i Europske unije.

U srijedu će se u Washingtonu održati sastanak između Trumpa i predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera.

Dužnosnici iz Europske komisije poručili su prošloga tjedna da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Trump ostvari svoju prijetnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,30 posto, na 7.655 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 posto, na 12.548 bodova, a pariški CAC 0,37 posto, na 5.378 bodova.

Pročitajte više