Jako skočile dionice vodećeg proizvođača čipova za AI

Foto: EPA

Na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi pali drugi dan zaredom, premda su poslovni rezultati Nvidije potaknuli snažan rast cijene dionice tog proizvođača čipova i podržali cjelokupni tehnološki sektor. Dow Jones oslabio je 1.53 posto, na 39.065 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.74 posto, na 5.267 bodova, a Nasdaq indeks 0.39 posto, na 16.736 bodova.

Nakon objave boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata i procjena daljnjeg poslovanja, cijena dionice Nvidije, vodećeg proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju, skočila je jučer više od 9 posto, na nove rekordne razine.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks tehnološkog sektora porastao je 0.56 posto. No, bio je to jedini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa koji je završio u plusu. Svi ostali su pali jer su ponovno splasnuli izgledi za smanjenje kamata američke središnje banke.

Inflacijski pritisci i dalje pojačani

Doduše, čelnici Feda već dulje vrijeme ponavljaju da inflacijski pritisci ne popuštaju dovoljno brzo, pa bi kamatne stope mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo. No, na tržištu se ipak nadaju optimističnijem scenariju, prema kojemu bi Fed do kraja godine smanjio kamate u dva navrata, počevši od rujna, pa to posljednjih mjeseci podržava rast cijena dionica.

Međutim, jučer objavljeni makroekonomski podaci pokazali su da su inflacijski pritisci i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno. Zbog toga su splasnuli izgledi za smanjenje kamata Feda u rujnu, što je negativno utjecalo na tržište kapitala.

Prije tjedan dana, na tržištu se procjenjivalo da postoji 67 posto izgleda da će Fed kamate smanjiti u rujnu, no sada su te procjene pale na 52 posto. A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0.37 posto, na 8.339 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0.06 posto, na 18.691 bod, a pariški CAC 0.13 posto, na 8.102 boda.

Pročitajte više