Wall Street porastao, inflacija popušta

Ilustracija: EPA

NA Wall Streetu su cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili solidni gospodarski pokazatelji i naznake popuštanja inflacijskih pritisaka. Dow Jones ojačao je 236 bodova ili 0.68 posto, na 34.814 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.85 posto, na 4480 bodova, a Nasdaq indeks 0.82 posto, na 15.161 bod.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih deset zabilježilo je rast, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena nafte.

Tako su najvažniji burzovni indeksi nadoknadili gubitke od prethodnog dana, kada su bili pod pritiskom zbog usporavanja oporavka gospodarstva i daljnjeg širenja delta varijante koronavirusa. Jučer je, pak, ulagače ohrabrilo nekoliko makroekonomskih podataka koji ukazuju na solidan rast gospodarstva i popuštanje inflacijskih pritisaka.

Val poskupljenja se bliži kraju?

Primjerice, uvozne cijene zabilježile su prvi pad na mjesečnoj razini još od listopada prošle godine, što budi nadu da je val poskupljenja pri kraju. Podaci o inflaciji, kao i situaciji na tržištu rada u fokusu su čelnika američke središnje banke, koji će idućeg tjedna održati dvodnevnu sjednicu. Ulagači čekaju signale kada Fed planira započeti smanjivanje iznosa za kupnju obveznica.

Posljednjih tjedana na Wall Streetu vlada nesigurnost jer bi Fed uskoro mogao početi smanjivati poticaje, dok se rast gospodarstva usporava. Zbog toga je od početka rujna Dow Jones indeks na gubitku oko 1.5, a S&P 500 oko 0.9 posto. Od početka godine S&P 500 je, pak, na dobitku više od 18 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.25 posto, na 7016 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.68 posto, na 15.616 bodova, a pariški CAC 1.04 posto, na 6583 boda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više