Wall Street porastao

Ilustracija: MJ

Na Wall Streetu su burzovni indeksi blago porasli, a trgovalo se oprezno uoči objave zapisnika s posljednje sjednice Feda i kvartalnog poslovnog izvješća tehnološkog diva Nvidie.

Dow Jones ojačao je 0.17 posto, na 39.872 boda, dok je S&P 500 porastao 0.25 posto, na 5.321 bod, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 16.832 boda.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaqa indeksa uslijedili su nakon opreznog trgovanja jer će u srijedu biti objavljene vijesti koje bi mogle znatno utjecati na smjer tržišta. Bit će objavljen zapisnik s posljednje sjednice Feda, koji će najvjerojatnije pokazati da većina čelnika središnje banke smatra da zbog i dalje visoke inflacije ne treba žuriti sa smanjenjem kamata.

Čeka se izvješće Feda

Uz to, bit će objavljeno kvartalno poslovno izvješće Nvidie, vodećeg proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju, koje će pokazati je li potražnja za tim čipovima i dalje snažna. Pokazat će i je li visoka cijena dionice Nvidie održiva. Naime, od početka godine cijena te dionice porasla je više od 90 posto, nakon što je prošle godine skočila gotovo 240 posto.

„Ulagači trenutno samo sjede i čekaju, ne žele znatnije riskirati uoči objave zapisnika Feda. Fed ovisi o makroekonomskim pokazateljima i učinit će ono što mu ti pokazatelji sugeriraju. I, to je to. No, tržište će nastaviti procjenjivati hoće li Fed u rujnu smanjiti kamate ili neće”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research in New York..

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu znatno porasle jer su nešto bolji podaci o inflaciji nego što se očekivalo potaknuli špekulacije da će američka središnja banka u drugoj polovici godine u dva navrata smanjiti kamatne stope, u rujnu i prosincu, za po 0.25 postotnih bodova. No, čelnici središnje banke već tjednima upozoravaju da je inflacija i dalje iznad ciljanih razina Feda i da treba biti strpljiv po pitanju smanjenja kamata.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.09 posto, na 8.416 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.22 posto, na 18.726 bodova, a pariški CAC 0.67 posto, na 8.141 bod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.