Warren Buffett donirao više od 870 milijuna dolara

Foto: EPA

Warren Buffett donira otprilike 870 milijuna dolara za četiri obiteljske zaklade pred Dan zahvalnosti, nastavljajući tradiciju darivanja svojega ogromnoga bogatstva od otprilike 120 milijardi dolara.

Donacije su u obliku dionica, s priopćenjem iz njegovog konglomerata Berkshire Hathaway u kojem stoji da 1.5 milijuna dionica ide Zakladi Susan Thompson Buffett, nazvanoj po njegovoj ženi. Dodatnih 900.000 dionica ravnomjerno se dijeli među tri dobrotvorne organizacije koje vode njegova djeca.

Ove donacije vrši svake godine od 2006.

Buffett je rekao da su donacije "ponavljanje onih iz prošlogodišnjeg Dana zahvalnosti" i da "dopunjuju" određene doživotne obveze koje je preuzeo 2006. godine, a koje traju do njegove smrti ("s 93 se osjećam dobro, ali u potpunosti shvaćam da igram produžetke").

Prošle godine istim zakladama donirao je oko 750 milijuna dolara. Ove donacije vrši svake godine od 2006.

U pismu dioničarima Buffett je napisao da on i njegova djeca imaju "zajedničko uvjerenje da dinastičko bogatstvo, iako zakonito i uobičajeno u velikom dijelu svijeta, uključujući i Sjedinjene Američke Države, nije poželjno".

"Također se slažemo da kapitalizam, bez obzira na svoje slabosti uključujući ogromne disparitete u bogatstvu i političkom utjecaju koje prilično hirovito daje svojim građanima, čini čuda i nastavlja činiti čuda", napisao je.

Nedavno objavili da imaju rekordnu zalihu novca

U pismu se također navodi da '"prednost Berkshirea leži u tome što je građen da traje" i da će "karakteristične značajke i ponašanje tvrtke podržavati njegovo veliko vlasništvo u Berkshireu".

93-godišnjak ostaje u kontroli ove velike kompanije. Šefa neosiguravajućeg poslovanja Berkshire Hathawaya Greda Abela imenovao je kao svoga nasljednika 2021. godine.

Berkshire Hathaway nedavno je izvijestio o porastu operativnih prihoda trećeg tromjesečja i o rekordnoj novčanoj zalihi od 157 milijardi dolara.

 

Pročitajte više