WASHINGTON: "MUZEJ ZNANOSTI" - MOST IZMEĐU ISTRAŽIVANJA I SVAKODNEVNOG ŽIVOTA

Globalno zatopljenje ili korištenje DNK za pronalaženje zločinaca bit će dvije glavne teme u novom muzeju koji se u petak otvara u Washingtonu a predstavit će javnosti praktičnu primjenu znanstvenih istraživanja.

Brojnim multimedijskim sadržajima, Muzej znanosti želi obuhvatiti dvije velike teme - klimu i genetiku, "kako bi dokazao da znanost igra ulogu u svakodnevnom životu ljudi", objasnio je Dan Koshland, utemeljitelj muzeja, na konferenciji za novinare u američkoj Nacionalnoj akademiji znanosti.

Budući da se nalazi na samo 500 četvornih metara, muzej je većinu izložaka predstavio na plazma ekranima koji se nalaze na središnjim mjestima na zidovima.

Akademija znanosti, pod čijim se pokroviteljstvom otvara muzej, željela je privući mladu publiku.

Ona će na interaktivnim panoima moći, na primjer, vidjeti kako će odluke koje će vlade donositi u godinama što dolaze utjecati na globalno zatopljavanje.

Isto tako, publici će se prikazati koliko je sigurna metoda otkrivanja zločinaca pomoću DNK koju koriste FBI i druge policije u svijetu na taj način da će vidjeti usporedbu DNK pronađenog na mjestu zločina s DNK trojice osumnjičenika.

Utemeljitelji muzeja na temelju primjera teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) pokazuju korist genetičkih istraživanja u identifikaciji virusa i strategije u borbi protiv te bolesti na svjetskom planu.

Organizatori predviđaju da će svake dvije godine mijenjati znanstvene teme koje se obrađuju kako bi bili u skladu s vremenom te da bi se posjetitelji vraćali u taj prostor.

(Hina) xmaš ydgk

Pročitajte više