Washington zadovoljan neuspjehom referenduma u Makedoniji

SJEDINJENE DRŽAVE su u ponedjeljak izrazile zadovoljstvo zbog neuspjeha referenduma u Makedoniji o prijedlogu zakona o decentralizaciji i ocijenile da je tomu pridonijelo i to što je Washington priznao tu zemlju pod imenom "Makedonija", na veliko nezadovoljstvo Grčke.

Rezultat glasovanja "potvrđuje jasnu želju Makedonaca da idu u pravcu euro-atlantskih integracija", izjavio je službeni predstavnik State Departmenta Richard Boucher, podsjećajući na težnju te zemlje da uđe u NATO i u Europsku uniju.

Nedjeljni referendum u Makedoniji o odbacivanju prijedloga zakona o decentralizaciji propao je zbog nedovoljnog odaziva. Primjena tog zakona smatra se jednom od glavnih točaka mirovnog sporazuma iz Ohrida iz 2001. kojim je zaustavljen sedmomjesečni sukob između albanskih pobunjenika i makedonskih snaga.

Oporba je ocijenila da novi zakon o decentralizaciji suviše ide na ruku albanskoj manjini.

Boucher je rekao da je SAD "priznavši Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom, a ne pod imenom FYROM, jasno pokazao da se zalaže za višeetničku i demokratsku Makedoniju u postojećim granicama".

"Mislimo da se ta poruka čula i da je pridonijela odvažnoj odluci makedonskog naroda" da nastavi ići tim putem, rekao je Boucher.

Priznanje Makedonije pod tim imenom izazvalo je bijes Atene koja drži da to ime pripada grčkoj povijesnoj baštini.

Pročitajte više