Washington želi obrazloženje Moskve o pozivu Hamasu

Sjedinjene Države zatražile su u četvrtak od Rusije da obrazloži svoje nakane, pošto je Moskva pozvala palestinsku islamističku skupinu Hamas da dođe na pregovore u Moskvu, priopćio je State Department.

"Zatražili smo obrazloženje od Rusa o njihovim točnim nakanama i planovima", priopćio je službeni predstavnik State Departmenta Sean McCormack, podsjetivši da je Moskva članica Kvarteta za Bliski istok, skupine koja je prošlog tjedna pozvala Hamas da prizna Izraelu pravo na postojanje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin koji boravi u posjetu Madridu, izjavio je u četvrtak da će "uskoro pozvati čelnike Hamasa u Moskvu" radi traženja rješenja palestinsko-izraelskog sukoba, a čelnici Hamasa su odgovorili da će prihvatiti poziv čim on bude i službeno upućen.

McCormack nije htio prosvjedovati protiv poziva, ali je napomenuo da je američki veleposlanik u Moskvi razgovarao s ruskim ministarstvom vanjskih poslova kako bi više doznao o tom pozivu.

Službeni predstavnik je istaknuo da Rusija, uz SAD, UN i EU, sudjeluje u Kvartetu i da se, kao takva, priključila zahtjevu Kvarteta da Hamas prizna Izrael, da odustane od napada na Izrael i da poštuje ugovore između Palestinske samouprave i židovske države.

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više