WhatsApp mijenja pravila privatnosti. Što to znači za korisnike?

OTKAKO je Facebook 2014. godine preuzeo WhatsApp, korisnici su se pitali koliko će podataka dijeliti ove dvije platforme. Mnogi su prošli tjedan doživjeli grubo buđenje, jer nova obavijest aplikacije podiže svijest o koracima koje je WhatsApp poduzeo 2016. kako bi s Facebookom podijelio više informacija. U ponedjeljak je WhatsApp ažurirao svoje uvjete korištenja i pravila o privatnosti, ponajprije kako bi ih proširio na svoju praksu oko toga kako poslovni korisnici WhatsAppa mogu pohraniti svoju komunikaciju, piše Wired.

Mijenjaju se pravila od 8. veljače

Skočni prozor upozorava korisnike da će se od 8. veljače pravila o privatnosti aplikacije promijeniti te da moraju prihvatiti uvjete kako bi i dalje mogli koristiti aplikaciju. Kao dio ažuriranja pravila o privatnosti, WhatsApp je također uklonio i odlomak o mogućnosti isključivanja dijeljenja određenih podataka s Facebookom: "Ako ste postojeći korisnik, možete odabrati da ne želite da se informacije o Vašem korisničkom računu na WhatsAppu dijele s Facebookom radi poboljšanja Facebookovih oglasa i iskustva s proizvodima".

Neki mediji i zbunjeni korisnici WhatsAppa razumljivo su pretpostaviti da to znači da je WhatsApp napokon prešao granicu, zahtijevajući dijeljenje podataka bez alternative. No, kompanija kaže kako brisanje dijela pravila o privatnosti jednostavno odražava kako WhatsApp dijeli podatke s Facebookom od 2016. godine za veliku većinu svojih korisnika kojih je danas više od dvije milijarde.

Kad je WhatsApp pokrenuo veliko ažuriranje svojih pravila o privatnosti u kolovozu 2016. godine, počeo je dijeliti korisničke informacije i metapodatke s Facebookom. U to vrijeme ova platforma za poruke ponudila je tadašnjih milijardu korisnika mogućnost da ne pristanu na dijeljenje barem nekih informacija. Ako ste se tada odlučili za takvu opciju, WhatsApp to i dalje poštuje. Ta opcija odavno je nestala iz postavki, ali putem funkcije "Zatraži podatke o računu" u postavkama možete provjeriti jeste li pristali na dijeljenje podataka.

U međuvremenu, više od milijardu korisnika koji su WhatsAppu pristupili nakon 2016. godine, zajedno sa svima koji nisu iskoristili spomenutu mogućnost, cijelo vrijeme dijeli svoje podatke s Facebookom. WhatsApp je u dopisu Wiredu naglasio da ova promjena pravila o privatnosti zapravo ne utječe na postojeće prakse ili ponašanja oko dijeljenja podataka s Facebookom.

"Naši ažurirani Uvjeti korištenja i pravila o privatnosti pružaju više informacija o tome kako obrađujemo vaše podatke i našoj predanosti privatnosti. Budući da je dio Facebook Companiesa, WhatsApp su udružio s Facebookom kako bi ponudio iskustva i integracije kroz cijelu paletu Facebookovih aplikacija i proizvoda", napisao je WhatsApp prošli tjedan.

WhatsApp i Facebook ne mogu pristupiti vašoj komunikaciji

Ništa od toga ni u jednom trenutku nije utjecalo na glavnu WhatsAppovu značajku - obostranu enkripciju u komunikaciju. Poruke, fotografije i drugi sadržaj koji šaljete i primate na WhatsAppu mogu se pregledati samo na vašem pametnom mobitelu i uređajima osoba s kojima komunicirate. WhatsApp i Facebook ne mogu pristupiti vašoj komunikaciji. Zapravo, Facebookov direktor Mark Zuckerberg više puta je potvrdio svoju predanost širenju takve enkripcije i povezivanju različitih komunikacijskih platformi kompanije. Ali to ne znači da i dalje ne postoji hrpa podataka o tome kako koristite aplikaciju, koje WhatsApp može prikupljati i dijeliti. Kompanija kaže da korisničke podatke prikuplja kako bi "provodila, omogućavala, poboljšavala, razumjela, prilagodila, pružila potporu i plasirala svoje usluge".

U praksi to znači da WhatsApp dijeli mnogo podataka s Facebookom, nastavlja Wired, uključujući informacije kao što su broj mobitela, podatke o tome koliko dugo i često koristite WhatsApp, o tome kako komunicirate s drugim korisnicima, identifikatore uređaja, IP adrese, operativne sustave, detalje o pregledniku, stanju baterije, verziji aplikacije, mobilnoj mreži, jeziku i vremenskoj zoni. Podaci o transakcijama i plaćanjima, kolačićima i lokaciji također se mogu dijeliti s Facebookom, ovisno o dopuštenjima koja ste dali WhatsAppu.

"WhatsApp je sjajan za zaštitu privatnosti sadržaja vaših poruka, ali čini se da je privatnost svega ostalog što radite na prodaju", kaže Matthew Green, kriptograf Sveučilišta Johns Hopkins.

"Ne vjerujem nijednom proizvodu koji je napravio Facebook"

Facebook je 2014. kupio WhatsApp i odmah napomenuo da će kompanijska platforma za chat Messenger djelovati kao samostalni proizvod. Polagani pomak prema integraciji bio je interno kontroverzan i možda je pridonio odlasku WhatsAppovih osnivača Briana Actona i Jana Kouma krajem 2017. i 2018. godine. Nekoliko mjeseci nakon odlaska, Acton je osnovao neprofitnu Zakladu Signal. Organizacija održava i razvija otvoreni kod Signal Protocol, koji WhatsApp i aplikacija sa sigurno slanje poruka Signal, među ostalima, koriste za implementaciju enkripcije.

"Danas je privatnost postala temom svakodnevnih rasprava. Ljudi postavljaju pitanja o privatnosti i žele da sigurnost i privatnost budu ugrađeni u uvjete korištenja", rekao je Acton na konferenciji WIRED25 2019. godine.

Iako posljednja revizija WhatAppovih pravila o privatnosti zapravo ne mijenja funkciju razmjene poruka, važno je da su korisnici možda smatrali da kompanija nudi mogućnost opcije koja svih ovih godina nije postojala. Razina razmjene podataka s kojom se neki korisnici ne slažu, nego je se čak i boje, već postoji. S obzirom na činjenicu da je Facebook vlasnik WhatsAppa veći dio posljednjeg desetljeća, ovo pojašnjenje nekima će se činiti jednostavno kao prihvaćanje neizbježnog.

"Ne vjerujem nijednom proizvodu koji je napravio Facebook. Njegov je poslovni model nadzor. Nikad to nemojte zaboraviti", rekao je za Wired Evan Greer, zamjenik direktora skupine za digitalna prava Fight for the Future.    

  

Pročitajte više