RAT U UKRAJINI

WHO za vrijeme rata u Ukrajini potvrdio najviše napada na bolnice ikad

Foto: EPA

ZDRAVSTVENE ustanove sve češće postaju mete u ratu, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), naglasivši da ukrajinski zdravstveni sustav pleše po rubu, piše BBC. WHO je potvrdio 43 napada na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini i 46 drugdje u svijetu, u drugim sukobima, što je najviši ikad zabilježen broj. Ne navodi se o kojem se razdoblju radi.

Napadi na ustanove za pružanje zdravstvene skrbi nezakoniti su po međunarodnom pravu. Mike Ryan, izvršni direktor WHO-a za hitne zdravstvene programe takve je napade nazvao "neprihvatljivim", a postali su "strategija i taktika rata." "Zdravstveni sustav u Ukrajini pleše po rubu, on izvrsno funkcionira, ali treba potporu, treba ga poduprijeti, treba mu dati osnovne alate za spašavanje života", rekao je Ryan.

Izjavio je i da se radi o napadima na "ono najtemeljnije od ljudskih prava" i da je to više od destrukcije zgrada, "to je uništavanje nade". Osim na bolnice u Ukrajini, WHO je zabilježio takve napade i u Afganistanu, Burkini Faso, Demokratskoj Republici Kongo, Libiji, Nigeriji, Palestini, Sudanu i Siriji.

Pročitajte više