WHO: Ne preporučujemo kombiniranje cjepiva, zasad nemamo dovoljno podataka

Foto: EPA

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) ponovila je u petak da zbog manjka "odgovarajućih podataka" ne može dati preporuku u vezi s kombiniranjem različitih cjepiva protiv covida-19, kao što će Francuska činiti u docjepljivanju osoba mlađih od 55 godina koje su primile prvu dozu AstraZenecina cjepiva.

"Ne postoje odgovarajući podaci da bi se moglo reći može li se to činiti" i prema tome stručnjaci WHO-a zaključili su da "kombiniranje cjepiva u ovome trenutku ne mogu preporučiti", kazala je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris na redovitom brifingu u Ženevi.

Podsjetila je da je to stajalište usvojila Strateška stručna savjetodavna skupina za imunizacije (SAGE) u veljači prilikom objave preporuka za AstraZenecino cjepivo i prije informacija o mogućoj povezanosti tog cjepiva i jako rijetkih nuspojava.

Naglasila je također da su ti znanstvenici tada pozvali da se istraži mogućnost kombiniranja cjepiva protiv covida-19.

Francuzi će kombinirati, ali u određenoj dobnoj skupini

Francuske vlasti u petak su odlučile da će osobe mlađe od 55 godina koje su dobile prvu dozu AstraZenecina cjepiva biti docijepljene Pfizerovim ili Moderninim cjepivom koja se temelje na mRNK. 

To se odnosi na 533.000 ljudi u Francuskoj.

Francuske vlasti obustavile su cijepljenje osoba mlađih od 55 godina AstraZenecinim cjepivom 19. ožujka zbog pojave rijetkih tromboza u Europi nakon cijepljenja tim cjepivom.

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je objavila da su rijetki slučajevi zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom "rijetke nuspojave" cjepiva i da se ne mogu povezati s dobi, spolom ili povijesti bolesti.

EMA je također naglasila da su dobrobiti cjepiva veće od rizika.

Pročitajte više