WHO promijenila pristup: Svatko traži svoje rješenje za svinjsku gripu

BRZO širenje pandemije svinjske gripe prisililo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) na promjene. Kako prenosi BBC, fokus bi sada trebao biti na brzom odgovoru na snažno širenje virusa kako bi se smanjio njezin učinak. Organizacija je, stoga, prestala s izradom lista laboratorijski potvrđenih slučajeva svinjske gripe jer to smatra gubitkom resursa. Ne zalaže se ni za jedinstveni globalni plan, ističući da će svaka zemlja donijeti svoje rješenje u svojim okolnostima.

Trošak od nekoliko milijardi dolara

BBC je napravio listu po regijama kako bi utvrdio kakva je situacija i na koji se način svatko bori protiv ovog virusa. U Kanadi je tako zabilježeno oko 10 tisuća oboljelih i desetak umrlih, a svi koji trebaju cjepivo dobit će ga bar jednom prije Božića, zahvaljujući domaćoj proizvodnji potrebnih sredstava. Za razliku od Kanade, u Meksiku je više od 13.500 oboljelih i 125 umrlih od virusa svinjske gripe, no broj se, srećom, smanjuje. Na vrhuncu pandemije država je zatvorila škole, restorane, barove te javne i privatne službe kako bi spriječila širenje virusa. No, taj potez će je, prema procjenama, koštati nekoliko milijardi dolara.

U SAD-u je zabilježeno najviše slučajeva oboljelih, oko 40 tisuća, te 263 umrlih, a vlada je proglasila stanje hitne zdravstvene intervencije. Stručnjaci vjeruju da je u toj zemlji više od milijun oboljelih, no budući da je riječ o blažim slučajevima svi nisu registrirani. Još uvijek se raspravlja koji dio stanovništva će prvi dobiti potrebne lijekove, koji bi trebali biti dostupni u listopadu, dok mnogi strahuju da ih neće biti dovoljno.

Pročitajte više