WWF Adria poziva Hrvate da sutra ugase svjetlo za "Sat za planet Zemlju"

Foto: EPA

SVJETSKA organizacija za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature) WWF Adria pozvala je građane Hrvatske da sutra, 30. ožujka, u 20:30 sati ugase svjetla za "Sat za planet Zemlju".

"Ovogodišnja akcija, najveća globalna inicijativa na svijetu, održava se pod motom 'Skini se s plastike, navuci se na prirodu'", poručili su iz WWF Adrije.

Akcija će se provesti u više od 180 zemalja, gdje će središta više od 7500 gradova biti u mraku, kao i 2000 svjetski poznatih znamenitosti.

Hrvatska se ponovno spremno odazvala 'Satu za planet Zemlju' i više od 80 gradova u subotu će u 20:30 sati na 60 minuta zamračiti svoja središta i prepoznatljive znamenitosti, ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije.

Od zidina u Dubrovniku, cijele Makarske rivijere, Dioklecijanove palače ili rive u Šibeniku, preko Arene u Puli, Trsatske gradine, Osječke tvrđe do Zagrebačke katedrale i Medvedgrada, u subotu će brojne znamenitosti stati uz bok Eiffelovom tornju, londonskom Tower Bridgeu, Coloseumu u Rimu ili egipatskim piramidama.

Boić Petrač kaže da WWF ovogodišnju akciju provodi uz moto "Skini se s plastike, navuci se na prirodu", uz poziv svim pojedincima, gradovima i tvrtkama da se uključe u akciju gašenjem svjetla, ali i pozivom svjetskim vladama da uvedu globalni pravno obvezujući sporazum da se spriječi zagađenje mora plastikom.

"Mi smo prva generacija koja ima jasnu sliku o vrijednosti prirode i ogromnom utjecaju koji imamo na nju, ali vjerojatno smo i posljednja generacija koja može preokrenuti negativni trend kojem svjedočimo. Upravo stoga 'Sat za planet Zemlju' trebamo iskoristiti kao trenutak kada možemo razmisliti o svom otisku na planet i isplanirati korake kojima možemo doprinijeti opstanku Zemlje", poručuje Boić Petrač.

Pročitajte više