Xi Jinping šefovima tajnih službi: Budite spremni na najgori mogući scenarij

Foto: EPA

KINESKI čelnik Xi Jinping pozvao je najviše dužnosnike za nacionalnu sigurnost da razmisle o "najgorem mogućem" scenariju i pripreme se za "olujno more", dok vladajuća Komunistička partija pojačava napore da se suprotstavi svim uočenim unutarnjim i vanjskim prijetnjama.

"Složenost i težina pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se sada suočavamo značajno su se povećali", rekao je Xi u utorak na sastanku stranačke Komisije za nacionalnu sigurnost, izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

"Moramo se pridržavati razmišljanja o najgorem mogućem scenariju"

"Moramo se pridržavati razmišljanja o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se za podvrgavanje velikim testovima jakih vjetrova i valova, pa čak i opasnog, olujnog mora", dodao je Xi.

Najnovije upute Xija, najmoćnijeg kineskog lidera u posljednjih nekoliko desetljeća, stižu u trenutku kada se Peking suočava s nizom izazova, od posrnulog gospodarstva do onoga što se opisuje kao sve neprijateljskije međunarodno okruženje.

Suočen s onim što je nazvao "složenom i ozbiljnom" situacijom, Xi je rekao da Kina mora ubrzati modernizaciju svog nacionalnog sigurnosnog sustava i sposobnosti, s fokusom na to da ih učini učinkovitijima u "stvarnoj borbi i praktičnoj uporabi".

Također je pozvao Kinu da nastavi s izgradnjom nacionalnog sigurnosnog nadzora rizika i sustava ranog upozoravanja, poboljša obrazovanje o nacionalnoj sigurnosti i poboljša upravljanje podacima i sigurnost umjetne inteligencije.

Proširen koncept nacionalne sigurnosti

Od dolaska na vlast prije deset godina, Xi je nacionalnu sigurnost učinio ključnom paradigmom koja prožima sve aspekte upravljanja Kinom, kažu stručnjaci.

Proširio je koncept nacionalne sigurnosti na sve, od politike, gospodarstva, obrane, kulture i ekologije do kibernetičkog prostora. Nacionalna sigurnost proteže se od morskih dubina i polarnih područja do svemira, kao i podataka i umjetne inteligencije, piše CNN.

Pod Xijevim pojmom "sveobuhvatne nacionalne sigurnosti", Kina je uvela niz zakona kako bi se zaštitila od percipiranih prijetnji, uključujući zakone o borbi protiv terorizma, kontrašpijunaži, kibernetičkoj sigurnosti, stranim nevladinim organizacijama, nacionalnoj obavještajnoj službi i sigurnosti podataka.

Nedavno je Kina proširila opseg svog ionako sveobuhvatnog zakona o kontrašpijunaži s državnih tajni i obavještajnih podataka na sve "dokumente, podatke, materijale ili predmete koji se odnose na nacionalnu sigurnost i interese".

"U Xijevoj Kini sve je nacionalna sigurnost i sve je veći fokus na bolju koordinaciju sigurnosti i razvoja, pri čemu sigurnosna strana prevladava nad ekonomskom", napisao je Bill Bishop, dugogodišnji analitičar Kine, u biltenu Sinocism.

U Hong Kongu je Peking nametnuo sveobuhvatni zakon o nacionalnoj sigurnosti kako bi suzbio neslaganje nakon što su grad potresli veliki demokratski prosvjedi.

Sigurnost zamijenila gospodarski rast kao glavni prioritet

Percepcija da je sigurnost zamijenila gospodarski rast kao glavni prioritet Pekinga pojačana je višestrukim pretresima stranih tvrtki, uključujući američku konzultantsku tvrtku Bain&Company i tvrtku za dubinsku analizu Mintz Group.

Pretresi su prestrašili međunarodne tvrtke u vrijeme kada kineska vlada pokušava privući strana ulaganja kako bi pomogla u oživljavanju usporavajućeg gospodarstva opterećenog trogodišnjim pandemijskim ograničenjima.

U ožujku su kineske vlasti pritvorile japanskog zaposlenika Astellas Pharme u Pekingu pod sumnjom za špijunažu. On je 17. japanski državljanin koji je pritvoren u Kini otkako je zakon o kontrašpijunaži uveden 2014. godine.

Na sastanku u utorak, Xi je rekao da Kina mora proaktivno oblikovati "sigurno vanjsko okruženje" kako bi bolje kontrolirana sigurnost "otvaranja" zemlje i "promicala dubinsku integraciju razvoja i sigurnosti".

Pročitajte više