Za dva dana popušta još mjera. Grba-Bujević komentirala probleme koji su se pojavili

Foto: Pixsell

TREĆA faza popuštanja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa počinje u ponedjeljak. Ponovno ćemo moći u kafiće i restorane, trebali bi se otvoriti i trgovački centri, a pokrenut će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

"Jako smo zadovoljni, Stožer je napravio izvanredan posao i omogućio nam je raditi. Poštovanjem mjera moguće je i napraviti vjenčanje na otvorenom. To se može primjenjivati i na domjenke tvrtki, može se raditi u nekim parkovima i drugim otvorenim površinama. Imamo uvjete za početak rada i idemo raditi", izjavio je u emisiji U mreži Prvog predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Vjeruje da će se svi paziti i brinuti se za svoje zdravlje i ne očekuje probleme. Kaže da su svi najavili otvorenje, pokušat će otvoriti i ugostitelji na moru. Odradit će mjesec dana pa će vidjeti hoće li im se to isplatiti.

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva dr. Maja Grba-Bujević izrazila je zadovoljstvo što su ugostitelji u pripremama i što nema nekih velikih prigovora.

"Svatko mora paziti na sebe"

"Zaboravljamo da u našem susjedstvu situacija nije toliko blistava - puno je umrlih i u Španjolskoj i u Italiji, trebamo paziti na udaljenost od metar i pol. Što se tiče maske, nije maska obvezna, ali ako imaš imalo osjećaj nelagode, zašto ne staviti masku?" naglasila je i napomenula kako je dobila prigovore od nekih konobara koji su nezadovoljni što je maska samo preporuka, a ne obveza.

"Nije bitno nadzirati, svatko treba sam paziti na sebe", napomenula je.

Član vijeća Udruženja cestovnog putničkog prometa HGK Berislav Saraja pozdravlja odluku Stožera o trećoj fazi jer bez toga, kaže, ništa se ne može pokrenuti, no za prijevoznike, kaže uvjeti nisu najbolji:

"U autobusima ne smije raditi klima, postoje restrikcije o broju putnika, a putnici moraju imati i e-propusnice. Autobusi će nam praktički biti prazni", kaže.

"Putnici sigurno neće pohrliti u autobuse i tako se otvara naša Pandorina kutija. Imamo velike izdatke za osiguranje, registracije koje propadaju. Od 16. ožujka imamo prihod 0 i to je prijevoznicima put u stečaj, ako im se ne pomogne", napominje.

E-propusnice će biti ukinute

Na to je reagirala Grba-Bujević i rekla kako postoji velika mogućnost da će se e-propusnice ukinuti, situacija je za sada povoljna, kaže, ali to će biti tema na današnjoj sjednici Stožera pa će biti objavljeno i na presici, najavila je.

Također je rekla da će razmotriti i preporuke o klima-uređajima u autobusima.

Predsjednik Koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara pri HUP-u Denis Čupić izjavio je da je komunikacija loša i da imaju neodgovorenih pitanja.

"Stalno šaljemo dopise i dobivamo odgovore da se o tome razmišlja", kaže.

U ponedjeljak se otvaraju trgovački centri. Čupić smatra da se ne obraća pozornost na to koliko su oni zapravo moderno opremljeni: imaju napredan ventilacijski sustav koji se redovito održava, cijelo su vrijeme ti sustavi bili upaljeni, kaže, jer da su ih ugasili, moglo se dogoditi naseljavanje bakterije ili slično. Niz stvari je bio u hladnom pogonu, tako da su ta mjesta zaista sigurna. Sada im je velik problem povezanost - autobusne linije su specifične, sada je upitno hoće li krenuti i nije jasno kako će i sami zaposlenici dolaziti na posao.

Pročitajte više