Za narkomane nema krize: U Hrvatskoj sve više ovisnika o najskupljoj drogi - kokainu

TIJEKOM 2008. godine u hrvatskom je zdravstvenom sustavu liječeno 7.506 ovisnika, među kojima je gotovo 6.000 ovisnika o drogama, stoji u izvješću Službe za zaštitu zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti. Najviše ovisnika ima u Zadarskoj županiji, a slijede Istarska županija, Grad Zagreb, Dubrovačko neretvanska županija i Šibensko kninska županija.

Čak 19 posto ovisnika o drogama liječilo se u Zagrebu, ali to je ipak svojevrsni napredak s obzirom na ranije godine jer su Klinička bolnica Sestara milosrdnica i Psihijatrijska bolnica Vrapče ipak donekle rasterećeni zahvaljujući dobroj organizaciji sustava u drugim gradovima.

Među ovisnicima koji su se liječili prošle godine bilo je 769 ovisnika o heroinu, a tu drogu mladi uglavnom počinju konzumirati oko 20. godine života, dok s ostalim droga počinju eksperimentirati oko 16. godine. Većina narkomana na liječenje prvi put dolazi u prosječnoj dobi od 25 godina, a prosječna dob liječenih narkomana je 30 godina. Vrlo je zanimljivo da je zabilježen porast ovisnika o najskupljoj drogi, kokainu, čije konzumente očito ne dira globalna financijska kriza.

Iz Službe za zaštitu zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti poručuju kako je gorući problem kod širenja ovisnosti i dalje činjenica da roditelji prekasno uočavaju "navučenost" svoje djece na razne opijate. Statistički podaci tako pokazuju da roditelji u prosjeku primijete da im je dijete na kokainu tek nakon tri do četiri godine korištenja, dok se uporaba marihuane ili sintetičkih droga u prosjeku primjećuje kroz jedne do dvije godine.

P.V.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više