Ovo je budući nizozemski premijer, bivši šef špijuna

Foto: EPA

Bivši šef nizozemske obavještajne agencije Dick Schoof bit će predstavljen kao predloženi premijer buduće desne vlade. Četiri stranke koje će činiti novu vladu, na čelu s nacionalističkim PVV-om Geerta Wildersa, najavile su za poslijepodne konferenciju za novinare sa Schoofom.

Izborni pobjednik Wilders je početkom mjeseca postigao sporazum o formiranju nove vlade s tri ostale konzervativne stranke, nakon što je sebe isključio s premijerskog položaja. Schoof, 67, trenutno obnaša visoki položaj u ministarstvu pravosuđa, nakon što je godinama vodio obavještajnu službu AIVD i protuterorističku agenciju NCTV.

On bi predvodio vladu za koju četiri stranke kažu da će imati labavije veze s parlamentom. Vlada će se, međutim, morati držati sporazuma četiriju stranaka koji za cilj ima suzbijanje imigracije i izuzetke vezane uz pitanje azila i pravila o okolišu.

Nizozemski nacionalist Wilders postigao je ranije sporazum o formiranju desne vlade s potencijalnim partnerima, gotovo šest mjeseci nakon što je pobijedio na izborima. Budući da su stranke podijeljene u stavovima o migracijskoj politici i državnom proračunu, napeti pregovori o formiranju desne vlade odužili su se otkako je 22. studenog ostvario neočekivanu izbornu pobjedu.

Postizanje sporazuma znači da će protumuslimanska Slobodarska stranka (PVV) predvođena Wildersom, stranka desnog centra VVD odlazećeg premijera Marka Ruttea, centristički NSC i protestna stranka poljoprivrednika BBB formirati vladajuću koaliciju s 88 zastupnika u donjem domu nizozemskog parlamenta, koji ima ukupno 150 mjesta. Vlada bi, kako je najavljeno, počela s radom do kraja lipnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.