Za ona dobra stara vremena: Mađari i Bugari smatraju kako su bolje živjeli u komunizmu

U NAJNOVIJEM istraživanju koje je provedeno u članicama Europske unije građani nekih zemalja bivšeg Istočnog bloka smatraju kako im je bolje bilo u komunizmu.

Tako je u istraživanju Eurobarometra objavljenom na 20. godišnjicu pada Berlinskog zida samo 41 posto Mađara i 37 posto Bugara reklo kako se slažu da je životni standard sada bolji nego je bio u komunizmu. Ako se promatraju građani svih zemalja EU, oni u 67 posto misle kako je standard u zemljama srednje i istočne Europe bolji od standarda koji je bio prije 20 godina. Isti postotak misli i kako sada žive nesigurnije nego su živjeli prije uvođenja demokracije, piše Jutarnji list.

Građani drugih novopridošlih članica EU smatraju kako žive bolje nego prije 20 godina

O većoj nesigurnosti u ovom dijelu svijeta od pada Berlinskog zida izjasnilo se i 51 posto građana EU. No, čini se kako su prema promjenama kritični samo Mađari i Bugari, jer su građani svi drugih zemalja koje su u proteklih 20 godina odbacili komunizam i prigrlili demokraciju u velikom postotku odgovorili kako im je sada bolje nego prije. Čak 79 posto Čeha misli kako je sada životni standard bolji, u Poljskoj je to izjavilo 75 posto, a Sloveniji 67 posto građana.

Stručnjaci smatraju kako je na rezultate u Mađarskoj i Bugarskoj izrazito utjecala i sadašnja svjetska gospodarska kriza. Naime, Bugarska je najsiromašnija članica EU, a Mađarska je jedna od najpogođenijih zemalja ovom gospodarskom krizom.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više