Za osam dana HT gasi N1 Televiziju? Ladišić: Ovakve zabrane ne postoje nigdje u EU

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL, N1

TIHOMIR LADIŠIĆ, direktor programa N1 Televizije, upozoravao je u ožujku ove godine da otkazivanje emitiranja te televizije na platformi A1 neće biti jedini, već bi to mogao učiniti i HT, pa bi moglo doći do istiskivanja tog kanala s hrvatskog tržišta.

>> N1 je sve ono što se HRT boji biti. Zato mora opstati

Čini se da je Ladišić bio u pravu, s obzirom na to da ugovor s HT-om za emitiranje na MAX TV-u ističe za tjedan dana, a novi ugovor, kako doznaje Index, neće biti potpisan. Naime, HT, koji će gotovo sigurno izbaciti iz svoje ponude N1 Televiziju i Sport klub, s operaterom A1, koji je već iz svoje ponude izbacio ovu news televiziju, dominira domaćim tržištem. To znači da će N1 Televizija za tjedan dana postati gotovo nedostupna hrvatskim građanima.

O tome što se točno događa iza kulisa pregovora oko emitiranja N1 Televizije pričali smo upravo s Ladišićem.   

Na platformi MAXtv, sukladno važećem ugovoru između HT-a i United Media Grupe (UMG), kanali N1 i Sport Klub aktivni su do 30. lipnja ove godine, odnosno još tjedan dana. U kojoj su fazi pregovori oko produženja ugovora i zašto sve traje ovako dugo?

U ovom trenutku, osam dana prije završetka sadašnjeg ugovora, još uvijek nema odgovora na pitanje o ostanku ili gašenju N1 televizije u distribuciji HT-a, kao što ga do posljednjeg trenutka nije bilo ni od A1 telekoma. Ni tada zapravo nije ni bila riječ o pregovorima, jer je odluka već bila unaprijed donesena.

"Hrvatski Telekom svojim korisnicima uvijek se trudi osigurati kvalitetan sadržaj i najbolje korisničko iskustvo" dio je službenog odgovora HT-a od 17. ožujka ove godine, a na upit o produženju suradnje između HT-a i UMG-a nakon 30. lipnja. S druge strane, N1 je, prema službenim podacima, najgledaniji informativni kabelski kanal, a Sportklub je dodatno pojačao programsku ponudu. U čemu je zapravo problem?

To je pitanje za upravu A1 i Hrvatskog Telekoma. Siguran sam da ne postoji telekomunikacijska kompanija u svijetu koja bi se bez obrazloženja odrekla najgledanijih kanala u ponudi. N1 nije samo najgledaniji informativni kanal, N1 je najgledaniji kabelski kanal u Hrvatskoj u konkurenciji svih sportskih, zabavnih i filmskih kanala.

To je fenomen koji pokazuje koliko je u Hrvatskoj politika još uvijek zanimljiva i važna, ali i koliko je i građanima važno imati nezavisni informativni news kanal koji uživo prati sve najvažnije događaje dana.

Nakon što je u ožujku ove godine objavljeno da A1 više neće nuditi kanale N1 i Sport Klub, spominjali ste "kartelski dogovor oko pritisaka na UM". O čemu se točno radi?

Radi se, prije svega, o zakonskom okviru koji je onemogućio razvoj slobodnog tržišta i stvorio duopol dva telekoma koji u stvarnosti potpuno kontrolira tržiste. I s njega može eliminirati svakog, kao što se već dogodilo s Discovery kanalima ili Eurosportom. Kada se dogodio slučaj s A1 Telekomom, javno smo upozorili da je to direktna posljedica sadašnjeg Zakona o elektroničkim medijima, a zakonski okvir kontrolira vladajuća politika. Tada smo javno rekli: Pogledajte što će se dogoditi 30.6. Iako su tada bile obećane promjene zakona u roku od dva ili četiri tjedna, još ih uvijek - nema. Ugasi li se N1 i na HT platformi, valjda će svima biti jasnije kako je sve bio unaprijed smišljen i ostvaren plan.

>> Ministrica o sukobu A1 i vlasnika N1 i Sport Kluba: To je pitanje poslovnih odnosa

Poznato je da N1 želi nacionalnu koncesiju. Po proceduri, Vijeće za elektroničke medije raspisuje koncesije temeljem podataka o tome postoje li slobodni kapaciteti i temeljem tehničkih uvjeta. Poznato je da postoji jedan slobodni kapacitet na nacionalnoj razini, no natječaja nema. Štoviše, iz AEM-a su poručili da u ovoj godini neće biti novog natječaja. Što za sve ovo vrijeme radi resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek?

Resorna ministrica Obuljen Koržinek gašenje N1 na A1 Telekomu nazvala je "tržišnim odnosima". Otprilike kao da novinarstvo i probleme slobode medija u Hrvatskoj promatra sa burze u Frankfurtu. Kada je riječ o Agenciji, ne samo da su poručili da neće biti natječaja već su i ustvrdili da bi u slučaju N1 "Vijeće bilo dužno voditi računa o tome postoje li prepreke koje se odnose na postojanje nedopuštene koncentracije". Drugim riječima, Agencija i prije raspisivanja natječaja, kojeg ionako nema, poručuje da N1 zapravo ne može konkurirati za nacionalnu koncesiju.

"Imat ćemo liberalniji zakon za nekoliko tjedana", izjava je ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek od 15. ožujka ove godine, odgovarajući na upit u kojoj je fazi donošenje Zakona o elektroničkim medijima. Prošlo je nekoliko mjeseci...

Citirat ću još preciznije: "Nama je u interesu da to bude što prije, a sad, hoće li to biti za dva, tri, ili četiri tjedna, teško je procijeniti." Danas, čini se, nije teško procijeniti da je prošlo više od tri mjeseca od te izjave, a zakon još nije bio ni na vladi, a kamoli da je upućen u sabor, u kojem će se onda tek odlučivati kada će stvarno doći na dnevni red i raspravu.

>> N1 se javio za dobivanje nacionalne koncesije, pročitajte što su napisali u dopisu

Je li, po Vama, i dalje problem za vladu tzv. vertikalna integracija koju Zakon i dalje brani? Ako jest, zašto?

Uvijek smo naglašavali da ovakav oblik zabrane, koji još uvijek postoji u našem Zakonu o elektroničkim medijima, ne postoji ni u jednoj zemlji Europske unije. Rezultat takvog zakona je činjenica da dva teleoperatera kontroliraju tržište i kvalitetom ponude, cijenama za korisnike, i odlučuju o distribuciji televizijskih kanala. A ta je distribucija i preskupa, nije se razvijala i modernizirala, i pokriva manje od polovice kućanstava u Hrvatskoj. Usporedite samo pokrivenost i kvalitetu u Sloveniji ili Austriji. Pitam se kako bi reagirali austrijska javnost i regulatori kada bi se A1 ovako ponašao i poslovao u Austriji?

Otac premijera Plenkovića objavio je nedavno znanstveni rad o medijskom praćenju rada vlade, a u kojem se kritiziraju oni mediji koji ne pišu afirmativno. Rad se bazirao na tiskanim medijima, a u radu se neobjašnjivo našla i N1 televizija, koja je apostrofirana u kontekstu stvaranja "percepcijski negativnog dojma o radu i ugledu vlade RH". Imate li Vi objašnjenje kako se baš N1 našao u ovom radu oca premijera?

Nemam objašnjenje. Očekujem da to objasni autor tog znastvenog rada. No, čini se da je sasvim jasno da je objavljen popis medija koji su krivi za "stvaranje negativnog dojma o radu i ugledu vlade". Takav znanstveni rad sigurno će pomoći da Hrvatski Telekom slobodno i bez ikakvog utjecaja donese odluku o distribuciji N1 kanala u svojoj ponudi.

>> Plenkovićev otac objavio "istraživanje", kritizira medije koji mu ne hvale sina

"Plenković nije ušao 'u rat' s medijima", rečenica je iz službenog priopćenja HDZ-a od 1. lipnja ove godine.  Ako postupanje vladajuće politike zaista nije "rat", kako kažu iz vladajuće partije, kako biste Vi nazvali ponašanje i postupke vladajuće politike prema medijima u mandatu Andreja Plenkovića?

Odnos vladajuće politike prema medijima je vrlo selektivan, posebno prema nezavisnim i slobodnim medijima. I danas se umjesto odgovora na pitanja o aferama koje mediji otkrivaju odgovara ili šutnjom i ignoriranjem ili prozivanjem i optuživanjem medija. Pokušajem pritiska na vlasnike, otkazivanjem intervjua ili gostovanja u televizijskim emisijama. Proglašavanjem medija aktivistima, ili gostiju i komentatora plaćenicima koji imaju skrivene planove djelovanja uoči izbora, ili djelovanja na "rušenju ugleda i destabilizacije vlade".

Pročitajte više