Za prostor Školske knjige od 417m2 država plaća 36.250 kn mjesečno

Foto: Index

DRŽAVNA agencija koristi prostor od 417 metara kvadratnih, a plaća ga 36.250 kuna mjesečno.

Utvrdila je to nedavno Državna revizija, a mi smo došli do podatka kako je vlasnik prostora tvrtka Školska knjiga d.d. iz Zagreba.

Prostor se nalazi u Splitu, i to ne na rivi niti u užem centru, već na Bolu, pored knjižnice, među stambenim zgradama, u Tolstojevoj ulici. 

Ovo je razotkrio nalaz Državne revizije

Nakon što je nalaz Državnog ureda za reviziju pokazao da je mjesečni zakup prostora za splitsku podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje od 29.000 kuna bez PDV-a, krenuli su u potragu za jeftinijim uredom. 

>>Agencija za odgoj i obrazovanje u Splitu prostor plaća 36.250 kuna mjesečno

Agenciji za odgoj i obrazovanje postavili smo pitanje zbog čega plaćaju toliki najam. 

"Agencija za odgoj i obrazovanje pravni je sljednik Zavoda za školstvo Republike Hrvatske koji je u prosincu 2003. godine sklopio Ugovor o zakupu te u lipnju 2004. godine dodatak Ugovoru o zakupu poslovnog prostora za potrebe smještaja zaposlenika u Podružnici Split koja obavlja djelatnosti na području Dalmacije, južne Hrvatske i otoka. Ugovorena mjesečna zakupnina je 29.000,00 kn bez poreza na dodanu vrijednost. Vlasnik prostora je Školska knjiga d.d.", poručili su iz Agencije. 

Podstanari su kod Školske knjige od 2004. godine

Ovaj posao nije od jučer. Podstanari su kod Školske knjige već 18 godina. Željeli su se iseliti, ali Županija koja bi im u tome mogla pomoći nije se baš pretrgla:    

"Agencija za odgoj i obrazovanje se u listopadu 2020. godine zamolbom obratila Splitsko-dalmatinskoj županiji za pronalaženje i dodjelu prostora za smještaj zaposlenika Podružnice Split pod povoljnijim uvjetima. Rješavanje zamolbe je u tijeku i nadamo se pozitivnom rješenju", poručili su iz Agencije. 

Ako računamo da mjesečni najam od 36.250 kuna plaćaju od 2004. godine, znači da su do sada isplatili više od sedam milijuna kuna stanarine. Sve je išlo, dakako, iz proračuna. 

Pročitajte više