Iz proračuna manje novca za invalide, više za političke stranke

Foto:Index, Shutterstock

VLADA je u proračunu za 2016. godinu značajno smanjila sredstva za sustav socijalne skrbi i to za čak 101 milijun kuna. Lani je za socijalnu skrb izdvojeno 2,93 milijarde kuna, a ove je godine proračunom predviđeno 2,82 milijarde kuna.


Da će se socijalne naknade smanjiti, najavio je i sam premijer Tihomir Orešković, a u proračunu je za njih predviđeno 80 milijuna kuna manje nego lani.

Osim za siromašne, manje će novca biti i za osobe s invaliditetom koje će ostati bez 45 milijuna kuna.

Naime, u proračunu je predviđeno 350 milijuna kuna za stavku "doplatak za pomoć i njegu", dok je godinu prije za tu stavku izdvojeno 390 milijuna kuna.

Upravo je takva odluka Vlade neugodno iznenadila Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom: Tražit ćemo očitovanje

"Stvarno smo zatečeni i neugodno iznenađeni. Zatražit ćemo očitovanje da vidimo na temelju kojih analiza su došli do smanjenja od 45 milijuna kuna za pomoć osobama s invaliditetom

Jedno je pravo na pomoć koju osoba dobije temeljem teškog stupnja invaliditeta te drugom pravu podliježe osoba s invaliditetom ovisno o imovinskom cenzusu. Unaprijed je teško predvidjeti koliko će biti korisnika. Naime, ovu pomoć dobivaju osobe kojima je pomoć itekako potrebna.

Inače, slijepe osobe, gluh i osobe koje su potpuno lišene poslovne sposobnosti, njima pripada to pravo neovisno o imovinskom cenzusu. To su prava koja se ne bi smjela dirati. Naš stav je da sve naknade koje su vezane na invaliditet ne bi trebale ovisiti o bilo kakvim cenzusima", rekla je u razgovoru za Index Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Svaki treći stanovnik Hrvatske u riziku od siromaštva


Osim toga, smanjenje socijalnih naknada pak  zasigurno neće pomoći u smanjenju stope siromaštva u Hrvatskoj, koja je prema posljednje objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku za 2014. godinu iznosila 19,4 posto.

Prag rizika od siromaštva u 2014. za jednočlano kućanstvo iznosi 23 760 kuna na godinu, dok za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina iznosi 49 896 kuna na godinu.
   
Pokazatelj osobe u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti odnosi se na one osobe koje su u riziku od siromaštva ili su u teškoj deprivaciji ili žive u kućanstvima s niskim intenzitetom rada. Prema tom pokazatelju za 2014. u Republici Hrvatskoj u takvu je položaju bilo 29,3 posto osoba.

Osigurali novac za bebe

"Usporedba osnovne stope rizika od siromaštva i stope rizika od siromaštva prije socijalnih transfera pokazuje da izuzimanje socijalnih transfera iz dohotka utječe na povećanje postotka osoba koje su u riziku od siromaštva s osnovnih 19,4 posto na stopu od 29,9 posto. Ako se iz dohotka izuzmu i socijalni transferi i mirovine, tada stopa rizika od siromaštva iznosi 45,2 posto", stoji u objavi Državnog zavoda za statistiku.

I dok će za siromašne i osobe s invaliditetom biti znatno manje novca, Vlada je istovremeno ispunila jedno od glavnih predizbornih obećanja. Riječ je o 1000 eura za svako novorođeno dijete za što su u novom proračunu predvidjeli 30 milijuna kuna više.

Tako je u stavci "Dodatni porodiljni dopust i oprema za novorođenčad" umjesto dosadašnjih 1,21 milijardu, predviđeno 1,24 milijarde kuna.

Pročitajte više