ZA SRBIJU NEPRIHVATLJIV PLAN O OSTVARENJU STANDARDA NA KOSOVU

S obrazloženjem da je "neprihvatljiv", vlada Srbije odbacila je u ponedjeljak, na izvanrednoj sjednici, plan operacionalizacije standarda koje Kosovo treba ispuniti prije rješavanja njegova statusa.

Riječ je o planu koji civilna uprava Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) kani u srijedu predstaviti u Bruxellesu, na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i država Zapadnog balkana.

Vlada Srbije, koja je plan o ostvarenju standarda dobila u nedjelju, zaključila je da u tome tekstu "nije suštinski uzeta u obzir niti jedna ključna primjedba i sugestija" koju je dala vlada Srbije.

Plan nije prihvatljiv kao okvir za rješavanje krize na Kosovu, jer je "nacrt dokumenta suštinski ispod razine Rezolucije 1244 UN-a za Kosovo", kaže se u priopćenju Vlade Srbije.

Vlada Srbije je krajem studenoga uputila primjedbe na plan o ostvarenju standarda na Kosovu, koje su se uglavnom odnosile na bezuvjetan povratak prognanih i raseljenih, oslobađanje uzurpirane stambene i druge nepokretne imovine, poštivanje prava vlasništva i društvenog vlasništva, ali i zaštitu kulturne baštine srpskog naroda i države na Kosovu, te ukidanje Kosovskog zaštitnog korpusa ili njegovo "suštinsko reorganiziranje u pravcu dekriminalizirane i civilne službe".

Pročitajte više