Za Srebrenicu pred ICTY-em osuđeno samo šest od 19 optuženih

Deset godina nakon masakra u Srebrenici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je samo šest od 19 optuženih, a dvojica prvooptuženih Radovan Karadžić i Ratko Mladić još su uvijek na slobodi.

Situacija s 19 optuženih je slijedeća:

U bijegu:

Na vrhu popisa najtraženijih bjegunaca ICTY-a su dvojica prvooptuženih za masakr u Srebrenici, bivši politički čelnik bosanskih Srba Karadžić i njegov vojni zapovjednik general Mladić, optuženi za genocid zbog vođenja kampanje etničkog čišćenja protiv Bošnjaka i Hrvata u BiH. Karadžić se prema posljednjim objavljenim informacijama kreće između BiH i Crne Gore, a Mladić je u Srbiji. Treći je general Zdravko Tolimir, Mladićev pomoćnik za sigurnost u glavnom stožeru VRS, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti zbog deportacija stanovništva Srebrenice. Po napisima beogradskog tiska jedini razlog što Tolimir još nije prebačen u Haag je njegovo posredovanje u pregovorima o Mladićevoj predaji.

Osuđeni:

Najviše rangirani dužnosnik bosanskih Srba osuđen za masakr je general Radislav Krstić, zapovjednik Drinskog korpusa VRS koji je vodio napad na enklavu Srebrenica i u čijoj zoni odgovornosti je likvidirana i bačena u masovne grobnice većina od 8.000 žrtava.

Zbog sudjelovanja u genocidu, u travnju 2004. osuđen je na 35 godina zatvora. U presudi Žalbenog vijeća utvrđeno je da su bosanski Srbi u Srebrenici počinili genocid nad Bošnjacima, čime je stvoren pravni presedan za ostale srodne procese.

U siječnju 2004. pukovnik Vidoje Blagojević osuđen je na 18 zatvora dok je njegov suoptuženik Dragan Jokić osuđen na devet godina za zločine protiv čovječnosti. Obojica su se žalila i postupak još traje. U prosincu 2003. oficiri VRS Dragan Obrenović i Momir Nikolić, koji su priznali krivnju za masakr, osuđeni su na 17 i 27 godina zatvora, a žalio se samo Nikolić.

Prvi koji je osuđen za Srebrenicu bio je Dražen Erdemović, vojnik VRS koji je priznao krivnju za ubojstvo 120 zarobljenika. Godine 1998. osuđen je na pet godina zatvora, a oslobođen je 2000. nakon što je u Norveškoj izdržao dvije trećine kazne.

Suđenja koja traju:

Bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću sudi se od velječe 2002. po 66 točaka optužbe za genocid u BiH, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih, uključujući i masakr u Srebrenici.

Postupci u predraspravnoj fazi:

Bivši oficir VRS Vinko Pandurević, Ljubomir Borovčanin, Vujadin Popović, Drago Nikolić i Ljubiša Beara optuženi su za genocid u Srebrenici. Posebno ih se tereti da su planirali i organizirali egzekucije. Mladićev zamjenik general Radivoje Miletić, i pomoćnik general Milan Gvero, optuženi za zločine protiv čovječnosti zbog blokiranja dostave humanitarne pomoći u Srebrenicu i zatočenja zarobljenih Bošnjaka.

Bivši rezervni kapetan Milorad Trbić tereti se za ubojstva zbog organizacije prijevoza Bošnjaka na mjesta pogubljenja i osobnog sudjelovanja u njima.

General Momčilo Perišić, bivši zapovjednik glavnog stožera Vojske Jugoslavije, optužen je za pružanje logističke pomoći bosanskim Srbima u kampanji protiv Srebrenice.

Prošloga mjeseca Tužiteljstvo ICTY-a je predložilo zajedničko suđenje svoj devetorici optuženih za Srebrenicu.

(Hina) xdh ydv

Pročitajte više