Za tragediju Poljaka u Komiži optužen voditelj ronjenja, prijeti mu do 10 godina zatvora

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Zorana Milosavljevića, 36-godišnjeg voditelja ronilačkog centra Dodora iz Komiže. Terete ga za smrt dvoje poljskih ronioca, koje je ubila ronilačka boca od 15 litara.

Nesreća se dogodila u jutarnjim satima 23. rujna prošle godine. Poljaci su stradali dok su se spremali na ronjenje kod rta Stupište. Tijekom ukrcaja na brod, izletio je ventil sa oštećenim navojima.

Boca smrskala glave pa odskočila u more

Boca je bila pod tlakom od 200 bara i prvo je raznijela glavu 48-godišnje liječnice Beate Barbare Gmiazdowske. Bila je mrtva na mjestu.

Pomoći nije bilo ni za 43-godišnjeg Przemeka Bielawskog, iskusnog ronioca, predsjednika Akademskog ronilačkog kluba Skorpena. Umro je pola sata nakon operacije u splitskoj bolnici.

Ozlijeđeno je još dvoje Poljaka, teške opekotine šaka zadobila je 26-godišnja Halszka Dabska, dok je 44-godišnjeg Pawelu Sumeri slomljena potkoljenica.

Boca je nekontrolirano skakala po krmi broda, razmrskala je par glava i onda odskočila u more. Vještačenjem se utvrdila mehanička istrošenost navoja.

Teško kazneno djelo protiv opće sigurnost

Državno odvjetništvo tereti Milosavljevića za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno iz nehaja, za što je predviđeno i do 10 godina zatvora.

Drže da je Milosavljević olako držao neispravnom opremom neće ugroziti sigurnost Poljaka. Unatoč pažljivom odlaganju boce na palubu brodice, neispravni ventil je iskočio iz usadnika boce.

Pročitajte više