Idući tjedan stiže toplinski val, trajat će tjedan dana

Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL

PRETEŽNO sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, najviša dnevna temperatura uglavnom između 25 i 30, na Jadranu od 30 do 34 Celzijeva stupnja, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za danas.

Ujutro će većinom u Posavini biti kratkotrajne magle. Poslijepodne na kopnu oblačnije, a na jugu su uz jači razvoj oblaka mogući lokalni pljuskovi.

Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena do jaka bura mjestimice s olujnim udarima postupno će slabjeti, a u Dalmaciji prolazno okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Meteorolog: U subotu kiša, ponegdje i u nedjelju

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak najavio je da će danas biti pretežno sunčano uz sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka bura, koja će poslijepodne oslabjeti i skrenuti na maestral.

Poslijepodne u planinskim krajevima unutrašnjosti će biti više naoblake, a na jugu Jadrana moguć je pokoji lokalni neverin. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 25 do 30, a na Jadranu od 32 do 35ºC.

"Za petak prognoziramo promjenljivo oblačno vrijeme uz visoku i srednju naoblaku s duljim sunčanim razdobljima. U noći na subotu naoblačenje sa sjeveroistoka uz mjestimice slabu kišu. Subota pretežno oblačno s kišom. Više kiše u istočnim krajevima unutrašnjosti te na južnom Jadranu", najavio je Lipovšćak.

Oblačno s povremenom slabom kišom bit će i u nedjelju u Slavoniji i Baranji te na južnom Jadranu, dok će se u ostatku zemlje razvedriti i biti djelomice sunčano.

Idući tjedan stiže toplinski val

U ponedjeljak na praznik Velike Gospe bi trebalo biti sunčano vrijeme uz mali porast temperature. U utorak sa sjeveroistoka kratkotrajno naoblačenje uz malu vjerojatnost za slabu kišu u istočnim krajevima unutrašnjosti, na Jadranu i u zaobalju.

"Od utorka do kraja tjedna porast temperature zraka uz obilje sunca. Najviše dnevne temperature krajem tjedna u unutrašnjosti od 38 do 39ºC – dolazi novi toplinski val. Na Jadranu će od utorka biti sunčano, toplo i vruće uz umjeren do jak jugozapadni vjetar – lebić te poslijepodnevni maestral. Najviše dnevne temperature bit će oko 35ºC", najavio je Lipovšćak.

Meteorolog prognozira da će idući toplinski val početi nakon Velike Gospe i trajati tjedan dana. Kraj toplinskog vala obilježit će prodor hladne fronte praćen grmljavinom, pljuskovima i udarima vjetra te padom temperature za 10 do 15ºC.

"U subotu bi vrućine trebale popustiti i na Jadranu"

Meteorolog Krunoslav Mikec za HRT je najavio da bi u subotu vrućine trebale popustiti i na Jadranu. U četvrtak će biti više sunčana vremena nego u srijedu, uz slabiji vjetar te mnogima ugodnu toplinu tijekom dana, ali u unutrašnjosti nakon svježeg jutra. Na Jadranu još uglavnom prijepodne bura mjestimice može biti jaka, s olujnim udarima.

"Prema kraju ovog tjedna opet više oblaka te mjestimična kiša, u petak popodne na zapadu unutrašnjosti i sjevernom Jadranu, a u dane vikenda posebice u istočnijim i južnijim krajevima. Pritom će se temperatura zraka još malo sniziti pa će vrućina i na Jadranu popustiti, osobito u subotu", rekao je Mikec.

Pročitajte više

 

Pročitajte više